Μετά τη δημοσίευση του τέταρτου γύρου προσκλήσεων υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας DIGITAL Europe 2023-24, ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HaDEA)  διοργανώνει εικονική ενημερωτική συνεδρίαση στις 2 Ιουνίου 2023 από τις 10: 30 έως τις 12: 00 θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης για τα ενδιαφερόμενα μέρη που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα και τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.

Είστε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρο έρευνας και αριστείας ή καινοτόμος επιχείρηση που αναπτύσσει ψηφιακές τεχνολογίες; Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε όλα σχετικά με τις δύο ανοικτές προσκλήσεις και θα έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε τυχόν σχετικές ερωτήσεις που θα εξεταστούν στις συνεδρίες ερωταπαντήσεων!

Σχετικά με το 4ο κύμα προσκλήσεων υποβολής προτάσεων

Επί του παρόντος, μόνο το 54 % των Ευρωπαίων διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες και υπάρχουν περίπου 9 εκατομμύρια ειδικοί ΤΠΕ στην ΕΕ, απέχοντας πολύ από τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2030. Επιπλέον, μόνο 1 στους 5 ειδικούς ΤΠΕ και αποφοίτους ΤΠΕ είναι γυναίκες. Για να καλυφθεί η σημαντική έλλειψη ειδικών του τομέα που χρησιμοποιούν προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες και ειδικούς στις ΤΠΕ, για παράδειγμα στον τομέα των ημιαγωγών, είναι αναγκαίο να αυξηθεί η δεξαμενή μαθητών, ιδίως κοριτσιών, που θα ενδιαφέρονταν τελικά να σπουδάσουν STEM και ΤΠΕ και/ή να ξεκινήσουν μια ψηφιακή σταδιοδρομία.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, έχει πλέον δημοσιευθεί ο τέταρτος γύρος του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη»,με συνολικό προϋπολογισμό 16 εκατομμυρίων ευρώ που θα διαιρεθεί σε δύο ανοικτές προσκλήσεις:

  1. Η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποσκοπεί στην ενίσχυση των δεξιοτήτων στους ημιαγωγούς: κύριος στόχος της παρούσας πρόσκλησης θα είναι ο καθορισμός μιας πλατφόρμας μεταξύ των κέντρων επαγγελματικής και εκπαιδευτικής κατάρτισης (ΕΕΚ) και η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ακαδημίας δεξιοτήτων για ημιαγωγούς: ένα ευρωπαϊκό δίκτυο ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σχετικών βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων νεοφυών επιχειρήσεων και ΜΜΕ στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, για την αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικών στον τομέα των ημιαγωγών
  2. Η δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποσκοπεί στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων μαθητών, ιδίως των κοριτσιών: στόχος της παρούσας πρόσκλησης είναι η πιλοτική δράση για την αύξηση του αριθμού των σπουδαστών που παρακολουθούν ψηφιακές σπουδές και σταδιοδρομίες, με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της συμμετοχής των κοριτσιών. Η πρόσκληση θα στηρίξει κοινές δράσεις μεταξύ κορυφαίων τεχνικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιχειρήσεων και σχολείων για την προώθηση ψηφιακών σπουδών.

Η υποβολή αιτήσεων για την παρούσα πρόσκληση είναι πλέον ανοικτή και θα λήξει στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αίτησης για την πρόσκληση θα βρείτε στην πύλη χρηματοδότησης των προσφορών.

Αναζητάτε εταίρους;

Στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τις ψηφιακές δεξιότητες μπορείτε να συμμετάσχετε στην ομάδα  «Εταίρος για τη δικτύωση ψηφιακών δεξιοτήτων», όπου θα βρείτε έναν ειδικό άξονα συζήτησης σχετικά με τη συγκεκριμένη δέσμη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

Υπάρχουν 4 εύκολα βήματα για την εξεύρεση εταίρων:

  1. Εγγραφείτε και συνδεθείτε στην πλατφόρμα μέσω του λογαριασμού σας EU Login.
  2. Γίνετε μέλος της ομάδας «Εταίρος για τη δικτύωση ψηφιακών δεξιοτήτων».
  3. Παρουσιάστε τον εαυτό σας και την οργάνωσή σας σε σχόλιο σχετικά με το ειδικό Thread της συζήτησης.
  4. Να στέλνετε μηνύματα σε άλλα μέλη της ομάδας μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων και να τα καλέσετε να συμμετάσχουν.

 

Σας ευχαριστούμε που συμμετείχατε στην ενημερωτική ημερίδα!

Δείτε όλες τις διαφάνειες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μπορείτε να τις συμβουλευτείτε εδώ: Πλοιάρχης Slides.

Χάσατε κάτι; Δείτε εδώ το κανάλι DigitalEU Youtube channel!.

 

Αναδημοσίευση DIGITAL Info Day: Discover the 4th set of calls for proposals under the DIGITAL Europe Programme​!

 

Μετάφραση εκδήλωσης μέσω Digital Europe eTranslation, εργαλείο αυτόματης μετάφρασης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έναρξη

02/06/2023 08:30

Λήξη

02/06/2023 10:00

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση

  • Μικροηλεκτρονική
  • Ψηφιακές δεξιότητες

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων

  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ

Γεωγραφικό Πεδίο/ Χώρα

  • Ευρωπαϊκή Ένωση

Είδος πρωτοβουλίας

Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ

Ομάδα-στόχος

  • Ψηφιακές δεξιότητες για το εργατικό δυναμικό.
  • Ψηφιακές δεξιότητες για επαγγελματίες/ ειδικούς ΤΠΕ.
  • Ψηφιακές δεξιότητες στην εκπαίδευση.
  • Ψηφιακές δεξιότητες για όλους

Γλώσσα

  • English

Τρόπος διεξαγωγής

  • Διαδικτυακά - ζωντανά

Ζώνη ώρας

Europe/Brussels