Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της Google.com, δημοσίευσε έκθεση στην οποία επισημαίνεται το συνεχιζόμενο χάσμα απασχόλησης μεταξύ των ατόμων με και χωρίς αναπηρία σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο παραμένει έντονο στις 24 ποσοστιαίες μονάδες. Οι γυναίκες και οι νέοι με αναπηρία αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές. Η μελέτη εξετάζει τα βαθύτερα αίτια αυτών των ανισοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης πρόσβασης σε υποστηρικτικές τεχνολογίες, της ανεπαρκούς ευαισθητοποίησης σχετικά με τις εύλογες προσαρμογές και του κρίσιμου ρόλου της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.

Οι προκλήσεις

Παρά τα υφιστάμενα νομικά πλαίσια, η έκθεση αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει πρακτική εφαρμογή εύλογων προσαρμογών. Οι εργοδότες συχνά έρχονται αντιμέτωποι με την ευαισθητοποίηση, τους οικονομικούς περιορισμούς και τις κοινωνικές προκαταλήψεις, αφήνοντας πολλά άτομα με αναπηρία περιθωριοποιημένα από την αρχή. Οι διαδικασίες πρόσληψης είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς μόνο το 25 % των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα διαθέτουν εσωτερικές πολιτικές ανθρώπινων πόρων για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία. Οι περισσότεροι βασίζονται σε άτυπες κατευθυντήριες γραμμές, με αποτέλεσμα μη προσβάσιμες και αναποτελεσματικές πρακτικές προσλήψεων.

Επιπλέον, η έκθεση δείχνει ότι μόνο 1 στους 4 εργοδότες συμμετέχουν σε προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση. Χώρες όπως η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν ηγετική θέση με υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, αλλά το ευρύτερο τοπίο αποκαλύπτει ανεπαρκή πλαίσια στήριξης σε ολόκληρη την ΕΕ. Η πρόσβαση σε υποστηρικτικές τεχνολογίες εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, καθώς το 81 % των εργοδοτών δεν διαθέτουν πολιτικές για την παροχή τους και το 75 % αγνοούν τη χρήση τους από τους εργαζομένους.

Συστάσεις

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η έκθεση δίνει έμφαση στην προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω της επίσημης εκπαίδευσης, της μαθητείας και της κατάρτισης στον χώρο εργασίας. Ζητεί αυξημένες επενδύσεις σε προσβάσιμες τεχνολογίες, υποστηριζόμενες από δημόσια χρηματοδότηση και εξορθολογισμένη πρόσβαση σε κρατικές ενισχύσεις. Η επίτευξη ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας απαιτεί μια συνεργατική προσέγγιση, με τη συμμετοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των εργοδοτών και των ατόμων με αναπηρία. Οι συστάσεις χρησιμεύουν ως χάρτης πορείας για τη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού χωρίς αποκλεισμούς, όπου καταργούνται συστηματικά τα εμπόδια στην απασχόληση.

 

Μετάφραση δημοσίευσης μέσω Digital Europe eTranslation

 

Αφήστε μια απάντηση