Από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου, η Ένωση Μέσων & Μάθησης (MLA) διοργανώνει, σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς-εταίρους, μια πλήρη εβδομάδα εκδηλώσεων γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Αλφαβητισμού για τα Μέσα και την Πληροφόρηση της UNESCO.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Αλφαβητισμού για τα Μέσα και την Πληροφόρηση θα εορταστεί παγκοσμίως από τις 24 έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, αφιερωμένη στην ενίσχυση του παγκόσμιου γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας. Η εβδομάδα θα κορυφωθεί σε ένα παγκόσμιο συνέδριο που θα φιλοξενηθεί από την UNESCO και το Χασεμιτικό Βασίλειο στο Αμμάν της Ιορδανίας στις 30-31 Οκτωβρίου με θέμα: «Τα νέα ψηφιακά σύνορα της πληροφόρησης: Γραμματισμός στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην Πληροφόρηση για την Πληροφόρηση για το Δημόσιο Συμφέρον». Θα εξετάσει τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο των αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη και η νέα γενιά δημιουργών ψηφιακού περιεχομένου, στην παραγωγή και διάδοση πληροφοριών δημόσιου συμφέροντος, επισημαίνοντας τόσο τις ευκαιρίες όσο και τους κινδύνους.

Μια εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις γραμματισμού στα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, το Media & Learning Association θα φιλοξενήσει μια σειρά από διαδικτυακές συνεδρίες και εργαστήρια σε συνεργασία με οργανισμούς όπως η Deutsche Welle Akademie, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (EDMO), το MediaWise — Poynter Institute και το Media Education Lab. Αυτό αποτελεί μέρος του φθινοπωρινού προγράμματος της εν εξελίξει πρωτοβουλίας του MLA, «Τετάρτη Webinars on Digital & Media Literacy in Europe», μια σειρά μηνιαίων διαδικτυακών συνεδριών που εστιάζουν σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με τον ψηφιακό γραμματισμό και τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας. Το θέμα κάθε συνεδρίας επιλέγεται με βάση τα εν εξελίξει έργα, τις τάσεις γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας και τις συνεργασίες με άλλους οργανισμούς, με τη συμβολή των ειδικών ομάδων συμφερόντων μας σχετικά με τον ψηφιακό γραμματισμό και τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της εβδομάδας γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας:

  • Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, από τις 14.00 έως τις 15.30 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) (ώρα Βρυξελλών): MLA x EDMO σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για αποτελεσματικές πρωτοβουλίες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας

Η συνεδρίαση αυτή θα δρομολογήσει επίσημα τις κατευθυντήριες γραμμές του EDMO για αποτελεσματικές πρωτοβουλίες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας, έναν βασικό πόρο που αποσκοπεί στην αύξηση των προσπαθειών γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές, που αναπτύχθηκαν από την ομάδα εργασίας του EDMO (παλαιότερα γνωστά ως πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές στον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας) με εκτεταμένη συμβολή από κόμβους του EDMO, επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες, προσφέρουν σαφείς και πρακτικές αρχές τόσο για τις νέες όσο και για τις τρέχουσες πρωτοβουλίες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας.

Η σύνοδος αυτή θα περιλαμβάνει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν μέλη της ομάδας εργασίας του EDMO και θα δώσει την ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών και συζήτηση σχετικά με την πρακτική εφαρμογή αυτών των αρχών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και να συμμετάσχουν σε ουσιαστικό διάλογο σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές και τον αντίκτυπό τους.

  • Τρίτη 22 Οκτωβρίου, από τις 14.00 έως τις 15.30 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) (ώρα Βρυξελλών): MLA x MediaWise — Ινστιτούτο Poynter για την προσαρμογή του γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης με την τεχνητή νοημοσύνη: ξεπερνώντας τις προκλήσεις της προκατάληψης και της παρερμηνείας

Αυτή η συζήτηση θα διερευνήσει τα κρίσιμα ζητήματα της τοπικής προσαρμογής και της προσαρμογής των πόρων γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης. Η συνεδρία θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη, όπως οι εσφαλμένες μεταφράσεις, οι παρερμηνείες, το φιλτράρισμα περιεχομένου, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, και θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν τις παγκόσμιες προοπτικές και βέλτιστες πρακτικές. Με πληροφορίες από ερευνητές και επαγγελματίες, η συζήτηση θα αναδείξει ευκαιρίες για την πλοήγηση στις πολυπλοκότητες της τεχνητής νοημοσύνης και την προώθηση της αποτελεσματικής, πολιτισμικά ευαίσθητης εκπαίδευσης για τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας.

  • Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, από τις 14.00 έως τις 15.30 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) (ώρα Βρυξελλών): MLA x Media Education Lab για την οικοδόμηση ανθεκτικών κοινοτήτων: Χρησιμοποιώντας τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, του μίσους και της βίας

Αυτή η τρίτη συνεδρία θα διερευνήσει τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας ως προορατικό εργαλείο για την αντίσταση στην επιβλαβή επικοινωνία, την πρόληψη του εξτρεμισμού και την προώθηση ισχυρότερων, πιο συμπεριληπτικών και με σεβασμό κοινοτήτων. Η συνεδρίαση θα δώσει έμφαση στο έργο του Media Education Lab, καθώς και στο έργο του προγράμματος COURAGEOUS RI και άλλων πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην οικοδόμηση της κοινωνικής συνοχής. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν πώς η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση μπορούν να μειώσουν τη βία που προκαλείται από τη διχαστική επικοινωνία και πώς ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας μπορεί να αξιοποιηθεί για να δημιουργήσει σημαντικές αλλαγές.

  • Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, από τις 14.00 έως τις 15.30 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) (ώρα Βρυξελλών): MLA x Deutsche Welle Akademie σχετικά με τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης για τις περιθωριοποιημένες κοινότητες

Συνδιοργανωμένη από την Ένωση Media Learning Association και την Deutsche Welle Akademie, η συνεδρία αυτή θα αναδείξει υποδειγματικές προσεγγίσεις γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας που προωθούν την ένταξη και τη συμμετοχή με συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι αγροτικές κοινότητες, οι υποεξυπηρετούμενοι νέοι και τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Θα προβληθούν διάφορα σχέδια και πρωτοβουλίες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Ευρώπη, προβάλλοντας μια ποικιλία πρακτικών προσεγγίσεων στα μέσα ενημέρωσης και παιδαγωγικών μεθόδων που διασφαλίζουν την αλληλεπίδραση και τη δημιουργική μάθηση για τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και του ενεργού διαλόγου. Μέσω παρουσιάσεων και διαλόγου, οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία σημαντικών αλλαγών στις ευάλωτες κοινότητες.

  • Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, από τις 14.00 έως τις 15.30 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) (ώρα Βρυξελλών): MLA x EDMO στο Beyond the Hype: πρακτικές στρατηγικές για επιτυχημένες συνεργασίες επηρεαστών στον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης

Στην ψηφιακή εποχή, οι επηρεαστές και οι νέοι δημιουργοί περιεχομένου ασκούν σημαντική επιρροή στο νεανικό κοινό. Αξιοποιώντας την εμβέλεια και τη δημιουργικότητά τους και αγκαλιάζοντας το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν τη φωνή της γενιάς τους, οι οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν τα μηνύματα γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας και να δημιουργήσουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Αυτή η 90λεπτη εκπαίδευση EDMO θα διερευνήσει τη συνεργατική διαδικασία μεταξύ ΜΚΟ, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, κυβερνητικών φορέων και παραγόντων επιρροής, νέων δημιουργών περιεχομένου. Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί ο τρόπος εντοπισμού και συνεργασίας με τους κατάλληλους επηρεαστές, η δημιουργία αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, ο καθορισμός των καταλληλότερων πλατφορμών και μορφών μέσων κοινωνικής δικτύωσης για διάφορες παρεμβάσεις και η μέτρηση του αντικτύπου αυτών των πρωτοβουλιών. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν χρήσιμες συμβουλές για την έναρξη συνεργασιών και τη μεγιστοποίηση των προσπαθειών τους για γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας.

Καταχωρίσεις

Οι εγγραφές για αυτές τις εκδηλώσεις γίνονται μέσω της ιστοσελίδας Media & Learning Association. Η συνεδρίαση της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου πρέπει να πραγματοποιηθεί σε εξωτερική πλατφόρμα και η προθεσμία για τις εγγραφές είναι η 23η Οκτωβρίου 2024.

Σχετικά με το Media & Learning Association

Η Ένωση Μέσων Ενημέρωσης & Μάθησης (MLA) είναι μια διεθνής, μη κερδοσκοπική ένωση με έδρα το Βέλγιο που ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό την προώθηση και την τόνωση της χρήσης των μέσων ενημέρωσης ως τρόπου ενίσχυσης της καινοτομίας και της δημιουργικότητας στη διδασκαλία και τη μάθηση σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Τα μέλη περιλαμβάνουν εθνικούς και περιφερειακούς φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την προώθηση της καινοτομίας στη διδασκαλία και τη μάθηση, καθώς και πανεπιστήμια, υπουργεία εκπαίδευσης και δίκτυα σχολείων.

Η Ένωση Μέσων και Μάθησης (MLA) είναι αφιερωμένη στην προώθηση της εκπαίδευσης μέσω της στρατηγικής αξιοποίησης των μέσων ενημέρωσης και των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Η αποστολή τους είναι να προωθήσουν και να προωθήσουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στη διδασκαλία και τη μάθηση, ενισχύοντας τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές και τα ιδρύματα με τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των μέσων ενημέρωσης και των ψηφιακών εργαλείων στις καθημερινές τους πρακτικές. Η εστίασή τους εκτείνεται σε διάφορους κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των μέσων ενημέρωσης, της διευρυμένης πραγματικότητας (XR) και της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, του γραμματισμού στα ψηφιακά μέσα, της κατάρτισης των εκπαιδευτικών στον γραμματισμό στα ψηφιακά μέσα. Στόχος των Μέσων Ενημέρωσης & Μάθησης είναι να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του εντοπισμού και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στρατηγικών και δικτύων ψηφιακού γραμματισμού και γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας και εμπνέοντας καινοτόμες λύσεις για την ενίσχυση των παιδαγωγικών προσεγγίσεων μέσω εργαλείων και υπηρεσιών που βασίζονται στα μέσα ενημέρωσης. Οι στόχοι τους ευθυγραμμίζονται με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση μιας ψηφιακής εκπαιδευτικής προσέγγισης και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

 

 

Αναδημοσίευση είδησης από European Digital Skills & Jobs Platform

 

Σύνδεσμος ιστοσελίδας

Register for the Friday October 25 session 'Beyond the Hype'

Έναρξη

21/10/2024T12:00:00

Λήξη

25/10/2024T13:30:00

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση

  • Τεχνητή νοημοσύνη
  • Ψηφιακές δεξιότητες

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων

  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο

Γεωγραφικό Πεδίο/ Χώρα

  • Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Εκτός ΕΕ

Είδος πρωτοβουλίας

Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ

Ομάδα-στόχος

  • Ψηφιακές δεξιότητες στην εκπαίδευση.
  • Ψηφιακές δεξιότητες για όλους

Γλώσσα

  • English

Τρόπος διεξαγωγής

  • Διαδικτυακά - ζωντανά

Ζώνη ώρας

Europe/Brussels