Καθώς η ψηφιοποίηση εξακολουθεί να αναδιαμορφώνει την καθημερινή ζωή σε ολόκληρη την Ευρώπη, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την ψηφιακή δεκαετία, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2024, παρέχει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται αυτές τις αλλαγές και τι αναμένουν στο μέλλον. Η παρούσα έρευνα αναδεικνύει τόσο τα οφέλη όσο και τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης, παρέχοντας ολοκληρωμένη επισκόπηση του εξελισσόμενου ψηφιακού τοπίου.
Ο αντίκτυπος της ψηφιοποίησης στην καθημερινή ζωή
Η ψηφιοποίηση έχει επηρεάσει σημαντικά τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς το 73 % ανέφερε ότι οι ψηφιακές δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες διευκόλυναν τη ζωή τους, ενώ το 19 % δήλωσε ότι έχει καταστήσει τη ζωή τους «πολύ ευκολότερη». Ωστόσο, το 23 % όσων απάντησαν θεωρούν ότι η ψηφιοποίηση έχει δυσχεράνει τη ζωή τους, αναδεικνύοντας ένα ψηφιακό χάσμα που υποδηλώνει την ανάγκη για στοχευμένη στήριξη ώστε να βοηθηθούν όλοι να επωφεληθούν από αυτές τις αλλαγές.
Ο ρόλος των ψηφιακών τεχνολογιών έως το 2030
Όσον αφορά το μέλλον, οι Ευρωπαίοι αναμένουν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες θα καταστούν ακόμη πιο ολοκληρωμένες έως το 2030. Η μεγάλη πλειονότητα (83 %) πιστεύει ότι τα ψηφιακά εργαλεία θα είναι απαραίτητα για τη σύνδεση με άλλους και την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το 79 % αναμένει ότι οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ψηφιακές πλατφόρμες. Άλλοι σημαντικοί τομείς περιλαμβάνουν τις διαδικτυακές αγορές και πωλήσεις (76 %), την εκπαίδευση και την κατάρτιση (75 %) και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (74 %).
Ειδικότερα, η θεωρούμενη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών έχει αυξηθεί μετά τις προηγούμενες έρευνες, ιδίως σε τομείς όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (+ 8 ποσοστιαίες μονάδες), η δημοκρατική συμμετοχή (+ 6 ποσοστιαίες μονάδες) και η εξ αποστάσεως εργασία (+ 6 ποσοστιαίες μονάδες).
Βασικές βελτιώσεις και ο ρόλος των δημόσιων αρχών
Για να είναι πλήρως αποτελεσματική η ψηφιακή υιοθέτηση, το 80 % όσων απάντησαν πιστεύει ότι η βελτίωση της πρόσβασης σε διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας και η βελτίωση της κυβερνοασφάλειας θα είναι ζωτικής σημασίας. Οι δημόσιες αρχές θεωρούνται βασικοί παράγοντες σε αυτή τη μετάβαση, με το 88 % των απαντησάντων να τονίζουν την ανάγκη για ανθρώπινη στήριξη που θα βοηθήσει τους πολίτες να πλοηγηθούν σε ψηφιακές υπηρεσίες. Υπάρχει επίσης ισχυρή στήριξη για δημόσιες πρωτοβουλίες στον τομέα της έρευνας, της ανάπτυξης υποδομών και της διασφάλισης της ευθυγράμμισης των ψηφιακών τεχνολογιών με τους περιβαλλοντικούς στόχους.
Αντιμετώπιση των ψηφιακών προκλήσεων
Παρά τις θετικές προοπτικές, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες. Η κατάχρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (46 %) και η διάδοση ψευδών ειδήσεων (45 %) αποτελούν τα κύρια ζητήματα που επηρεάζουν τους πολίτες. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την προστασία των ανηλίκων (33 %), των μη αξιόπιστων διαδικτυακών πωλητών (27 %) και της ρητορικής μίσους (22 %). Τα ζητήματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη για αυστηρούς κανονισμούς και προστατευτικά μέτρα στον ψηφιακό τομέα.
Αναδημοσίευση είδησης από European Digital Skills & Jobs Platform