Τα κορίτσια στον ψηφιακό τομέα (GID) είναι μια πρωτοβουλία της WIDE (Γυναίκες στην ψηφιακή χειραφέτηση) και του λουξεμβουργιανού Υπουργείου Ισότητας, η οποία αποσκοπεί στη στήριξη των νέων, και ιδίως των κοριτσιών, για τη διερεύνηση των ψηφιακών ευκαιριών που ανοίγουν καθημερινά.
Το GID είναι μια διαδικτυακή βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει πολυάριθμους πόρους σε βασικούς κλάδους για το μέλλον (STEM, τεχνητή νοημοσύνη, κωδικοποίηση, προγραμματισμός κ.λπ.).
Σχετικά με τα κορίτσια στον ψηφιακό τομέα
Στον ευρύ τομέα των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM), όλο και περισσότερες καινοτομίες βασίζονται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών γύρω από ψηφιακούς τομείς. Το αποτέλεσμα; Μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας για όλους. Ωστόσο, για να απελευθερωθούν και να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι ψηφιακοί τομείς, είναι σημαντικό να έχουμε καλή γνώση της ψηφιακής τεχνολογίας. Το ίδιο παρατηρείται όταν εξετάζουμε δημοφιλή (και ολοένα δημοφιλή) πεδία, όπως το λογισμικό, η κωδικοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη.
Οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να επικρατούν, με τους νέους να αποθαρρύνονται από τη σταδιοδρομία στις ΤΠΕ. Σύμφωνα με τη Eurostat, μόλις το 14 % των εμπειρογνωμόνων ΤΠΕ που εργάζονται στον τομέα αυτό στο Λουξεμβούργο είναι γυναίκες. Η πλατφόρμα GID καθιστά την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με ψηφιακά θέματα (και σταδιοδρομίες) πιο προσβάσιμη σε όλους.
Σχετικά με τα κορίτσια στον ψηφιακό τομέα
Τα κορίτσια στην ψηφιακή εποχή είναι μια πλατφόρμα με πόρους που προορίζονται για την προώθηση και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών. Ξεχωρίζει για τη δέσμευσή της να γεφυρώσει το τεχνολογικό και ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων, προσφέροντας πληθώρα πόρων και ευκαιριών μάθησης.
Κύριοι πόροι από τα κορίτσια στην ψηφιακή εποχή — μάθηση μέσω παιχνιδιού
Το GID προσφέρει διάφορα διαδικτυακά μαθήματα, παιχνίδια, διασκεδαστικά εργαστήρια και περιεχόμενο σχεδιασμένο για να μαθαίνει σχετικά με την τεχνολογία εν γένει και να βελτιώνει τις δεξιότητες στον προγραμματισμό, την κυβερνοασφάλεια, την επιστήμη των δεδομένων και πολλούς άλλους τομείς. Ορισμένοι από τους πόρους της πλατφόρμας περιλαμβάνουν:
- Διάφορα κουίζ εστιασμένα σε STEM: ένα γενικό πρόγραμμα που θα βοηθά τα κορίτσια και τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση εκεί όπου βρίσκονται σε σχέση με την ψηφιακή εποχή· ή μια εφαρμογή Quiz που φέρνει τους εκπαιδευόμενους σε όλες τις γνώσεις τους σχετικά με τους τομείς STEM και κάνει τη μάθηση διασκεδαστική.
- Math & Science Tutor: εδώ, τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να μάθουν τεχνικές επίλυσης προβλημάτων, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με τα βασικά στοιχεία των τομέων STEM και να λάβουν καθοδήγηση βήμα προς βήμα.
- Λαμπρό: ένας διαδικτυακός πόρος για μια εμβυθιστική και ιδιαίτερα συμμετοχική μαθησιακή εμπειρία που διδάσκει στους συμμετέχοντες τρόπους επίλυσης προβλημάτων με πολύ διαδραστικό τρόπο.
Γιατί αυτός ο πόρος;
Με έμφαση στη συμμετοχικότητα και την προσβασιμότητα, τα κορίτσια στον ψηφιακό τομέα δημιουργούν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο τα κορίτσια μπορούν να μάθουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να επιτύχουν στον ψηφιακό τομέα. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης εμπνευσμένες μαρτυρίες γυναικών που εργάζονται στον ψηφιακό τομέα και στους τομείς STEM, καθοδήγηση και δίκτυα υποστήριξης για την ενθάρρυνση των συμμετεχόντων να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στον τομέα της τεχνολογίας.
Η Girlsindigital.lu απαριθμεί ιδίως τις διάφορες σπουδές και τα σχολεία δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που σχετίζονται με την ψηφιακή και την πληροφορική και διατίθενται στο Λουξεμβούργο. Απαριθμεί επίσης τους οργανισμούς κατάρτισης και τις ενώσεις (εκτός σχολείων) που καθιστούν δυνατή την απόκτηση νέων δεξιοτήτων ΤΠ μέσω εργαστηρίων και δραστηριοτήτων για τους νεότερους, αλλά και για τους ενήλικες.
Αναδημοσίευση Πηγής Ψηφιακών Δεξιοτήτων από European Digital Skills & Jobs Platform