Η ευρωπαϊκή έρευνα δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας (ESJS) του Cedefop είναι μια περιοδική έρευνα που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις δεξιοτήτων, την ψηφιοποίηση, τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων και την εκμάθηση στον χώρο εργασίας αντιπροσωπευτικών δειγμάτων Ευρωπαίων ενηλίκων εργαζομένων.

Το πρώτο κύμα (ESJS1) πραγματοποιήθηκε το 2014 ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, εξετάζοντας τη συχνότητα και τις αιτίες των αναντιστοιχιών δεξιοτήτων στις αγορές εργασίας της ΕΕ. Το δεύτερο κύμα (ESJS2), το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2021 σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, επεκτείνεται στην προσέγγιση αυτή με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση, τις τεχνολογικές αλλαγές και τον αντίκτυπό τους στο μέλλον της εργασίας και των δεξιοτήτων, λαμβανομένων επίσης υπόψη των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συλλογή εναρμονισμένων διεθνών δεδομένων με τη χρήση κοινής μεθοδολογικής προσέγγισης, η οποία επιτρέπει διακρατικές συγκρίσεις μεταξύ οικονομικών τομέων, επαγγελμάτων και άλλων βασικών κοινωνικοοικονομικών και δημογραφικών μεταβλητών.

Γιατί είναι αυτός ένας πόρος ψηφιακών δεξιοτήτων;

Η ESJS παρέχει αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με βασικούς δείκτες της αγοράς εργασίας, μεταξύ των οποίων:

  • κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά·
  • χαρακτηριστικά της εργασίας·
  • απαιτήσεις επαγγελματικών δεξιοτήτων (γραμματισμός, αριθμητισμός, ψηφιακές, αναλυτικές, χειρωνακτικές και διαπροσωπικές δεξιότητες)·
  • αναντιστοιχίες δεξιοτήτων (κάθετες· οριζόντια· αναντιστοιχίες σε συγκεκριμένες δεξιότητες· τα κενά και τα ελλείμματα δεξιοτήτων· μεταβάσεις αναντιστοιχίας δεξιοτήτων)·
  • συμμετοχή στην αρχική και συνεχή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση·
  • αποτελέσματα στην αγορά εργασίας (μισθοί, εργασιακή ανασφάλεια, ικανοποίηση από την εργασία).

Στενά συνδεδεμένο με τις φιλοδοξίες του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων και της ευρωπαϊκής ψηφιακής στρατηγικής για την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα, το ESJS2 αποτελεί βασικό εργαλείο για τη χάραξη τεκμηριωμένης πολιτικής στον τομέα της ΕΕΚ, των δεξιοτήτων και της απασχόλησης. Ο ευέλικτος σχεδιασμός της έρευνας επιτρέπει επικαιροποιήσεις σε κάθε κύμα για την αντιμετώπιση αναδυόμενων προτεραιοτήτων πολιτικής. Το ESJS2, για παράδειγμα, διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογική αλλαγή επηρεάζει τις απαιτήσεις για δεξιότητες στην εργασία και τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι προσαρμόζονται μέσω της επανειδίκευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Μεθοδολογία

Το δεύτερο κύμα της ευρωπαϊκής έρευνας δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας του Cedefop (ESJS2) πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2018-2022 σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ-27, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Η έρευνα εκπονήθηκε από εσωτερικούς εμπειρογνώμονες του Cedefop με την υποστήριξη ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων.

Το 2020 πραγματοποιήθηκε γνωστικό τεστ σε έξι χώρες και ακολούθησε πιλοτική έρευνα στις αρχές του 2021 για την επικύρωση του ερωτηματολογίου και της μεθοδολογίας. Η κύρια επιτόπια έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2021, με στόχο ενήλικες ηλικίας 25-64 ετών σε μισθωτή ή έμμισθη απασχόληση. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 46.213 συνεντεύξεις. Τα στοιχεία της έρευνας σταθμίστηκαν με τη χρήση της έρευνας εργατικού δυναμικού της Eurostat (2019), ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις βασικές δημογραφικές και επαγγελματικές κατανομές. Οι τελικοί συντελεστές στάθμισης διασφάλισαν ότι οι μεγαλύτερες χώρες είχαν αναλογικά μεγαλύτερη επιρροή στις συνολικές ευρωπαϊκές εκτιμήσεις, διατηρώντας τη στατιστική ακρίβεια σε όλες τις περιφέρειες της έρευνας. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην έκθεση μεθοδολογίας δειγματοληψίας ESJS2.

 

Μετάφραση πηγής ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω Digital Europe eTranslation, εργαλείο αυτόματης μετάφρασης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Comments are closed.