Η ασφάλεια των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο αποτελεί κρίσιμο μέλημα για τους γονείς και τους φροντιστές. Με τέσσερα εργαλεία σχεδιασμένα για την αξιολόγηση των ψηφιακών γονικών ικανοτήτων, οι χρήστες μπορούν να αξιολογήσουν τις τρέχουσες δεξιότητές τους σε αυτόν τον τομέα και να εντοπίσουν πού ενδέχεται να χρειάζονται βελτίωση.

Εργαλεία για την ψηφιακή γονική ικανότητα

Τα εργαλεία περιλαμβάνουν ένα ΕΛΕΓΧΟ αυτοαξιολόγησης και μια βασισμένη στη γνώση QUIZ. Το ΕΛΕΓΧΟ για την ψηφιακή γονική ικανότητα καθοδηγεί τους χρήστες βήμα προς βήμα μέσω διαφόρων ψηφιακών σεναρίων, θέτοντας ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης για να εκτιμήσουν πόσο καλά μπορούν να χειριστούν κάθε κατάσταση. Οι ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης του CHECK είναι κατάλληλες για παιδιά όλων των ηλικιών (0-15 ετών).

Αντιθέτως, ο μορφότυπος QUIZ περιλαμβάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις γνώσεων σε μορφότυπο πολλαπλών επιλογών. Για το QUIZ, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν την κατάλληλη ηλικιακή ομάδα (0-5 ετών, 6-9 ετών, 10-15 ετών). Τόσο ο ΕΛΕΓΧΟΣ όσο και η QUIZ μπορούν να επαναληφθούν όσο συχνά χρειάζεται. Τα εργαλεία αυτά βασίζονται στο αυστριακό μοντέλο ψηφιακών δεξιοτήτων στην έκδοση DigComp 2.2. AT.

Οι χρήστες λαμβάνουν δωρεάν σύντομη αναφορά μετά την ολοκλήρωση του CHECK ή του QUIZ. Οι εκθέσεις αυτές συνδέονται με πρόσθετους μαθησιακούς πόρους και ευκαιρίες κατάρτισης.

  • Το ΕΛΕΓΧΟ για την ασφάλεια των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο (0-15 ετών) παρέχει μια πρώτη επισκόπηση της ικανότητας ενός ατόμου να στηρίζει παιδιά ηλικίας 0 έως 15 ετών στην πλοήγηση στον ψηφιακό κόσμο. Οι ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης του CHECK ισχύουν για παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων (0-15 ετών).
  • Το QUIZ για την ασφάλεια των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις πραγματικές ικανότητες του χρήστη σε αυτόν τον τομέα. Οι χρήστες θα πρέπει να επιλέξουν την έκδοση QUIZ (0-5 ετών, 6-9 ετών, 10-15 ετών) που αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού (ή των παιδιών) τους.

Τομείς ικανοτήτων

Τα ψηφιακά εργαλεία γονικής μέριμνας καλύπτουν τους πέντε τομείς ικανοτήτων που σχετίζονται με την ασφάλεια του αυστριακού μοντέλου ψηφιακών ικανοτήτων σε όλα τα επίπεδα ικανοτήτων 1 (βασικό) έως 4 (ανεξάρτητα). Περιλαμβάνουν επίσης τις ακόλουθες «ψηφιακές γονικές ικανότητες»:

  • αξιολόγηση και κατάλληλη καθοδήγηση των παιδιών όσον αφορά τις ευκαιρίες και τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου
  • παροχή ψηφιακών συσκευών κατάλληλων για παιδιά

Μεθοδολογία

Τα εργαλεία για την αξιολόγηση των ψηφιακών ικανοτήτων των γονέων και των φροντιστών αποτελούνται από έναν ΕΛΕΓΧΟ με ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης και τρεις QUIZZES με ερωτήσεις βασισμένες στη γνώση. Οι πόροι αυτοί διαρθρώνονται σύμφωνα με το DigComp 2.2. Μοντέλο ικανοτήτων.

 

 

Αναδημοσίευση Πηγής Ψηφιακών Δεξιοτήτων από European Digital Skills & Jobs Platform

 

 

Comments are closed.