Σήμερα, 7 Φεβρουαρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει την 20η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, την εμβληματική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά και τους νέους σε ολόκληρο τον κόσμο να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες με ασφάλεια και υπευθυνότητα.

Για αυτή την «επέτειο» της Ημέρας Ασφαλέστερου Διαδικτύου, υπάρχει  πλέον μια φιλική προς τα παιδιά έκδοση της στρατηγικής «Καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά»  — μεταφρασμένη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και στα ουκρανικά. Δημοσίευσε επίσης μια φιλική προς τα παιδιά έκδοση της Διακήρυξης Ψηφιακών Αρχών παράλληλα με ένα διαδικτυακό παιχνίδι για τις ψηφιακές αρχές, έτσι ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να μπορούν να μάθουν για τα δικαιώματά τους στον ψηφιακό κόσμο.

Πέρυσι, η ΕΕ εισήγαγε μια σειρά εργαλείων για την προστασία και την ενδυνάμωση των νέων στο διαδίκτυο. Αυτά περιλαμβάνουν την ευρωπαϊκή διακήρυξη για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές  η οποία προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά τα παιδιά στο διαδίκτυο. Η διακήρυξη υπεγράφη από τους Προέδρους της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2022. Επιπλέον, η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2022, θεσπίζει αυστηρούς κανόνες για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της προστασίας των ανηλίκων, ενώ η ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά (BIK +) θα βελτιώσει τις ηλικιακά κατάλληλες ψηφιακές υπηρεσίες και θα συμβάλει στην προστασία, στην ενδυνάμωση και τον σεβασμό όλων των παιδιών στο διαδίκτυο.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας, κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα, δήλωσε:

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των παιδιών στο διαδίκτυο ισχύουν όπως ακριβώς ισχύουν και εκτός διαδικτύου. Ενώνουμε τις δυνάμεις και τις ιδέες μας για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο που να προσφέρει ίσες ευκαιρίες και συναρπαστικές ανακαλύψεις σε όλα τα παιδιά. Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας των παιδιών και των εφήβων για την πλήρη και ισότιμη ένταξή τους στην ψηφιακή μετάβαση, στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο.»

 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σχετικά:

«Μετά από 20 χρόνια που γιορτάζουμε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η ΕΕ έχει επιτύχει πολλά πράγματα για τα οποία μπορεί να νιώθει περήφανη. Έχει δημιουργήσει ένα σύνολο εργαλείων για την ενδυνάμωση και την προστασία των παιδιών και των εφήβων σε όλη την ΕΕ, καθώς και για τον εξοπλισμό της νέας γενιάς με ψηφιακές ικανότητες και αυτοπεποίθηση. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για ένα καλύτερο διαδίκτυο, και μέσω της κατάρτισης ενός κώδικα δεοντολογίας για τον ηλικιακά κατάλληλο σχεδιασμό, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα.»

Παρακολουθήστε τις επίσημες σελίδες Twitter και Facebook  για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και παρακολουθήστε τις δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα χάσταγκ #SaferInternetDay  και #SID2023.

 

Αναδημοσίευση 20 years of Safer Internet Day: making the Internet better and safer for children, δημιουργήθηκε από Eleonora Censorii.

 

Μετάφραση είδησης μέσω Digital Europe eTranslation, εργαλείο αυτόματης μετάφρασης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Σύνδεσμος ιστοσελίδας

Safer Internet Day Initiative

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση

  • Ψηφιακές δεξιότητες

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων

  • Βασικό

Γεωγραφικό Πεδίο/ Χώρα

  • Ευρωπαϊκή Ένωση

Είδος πρωτοβουλίας

Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ