Μεγάλης σημασίας για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αποδοτικότητας της κρατικής μηχανής είναι η συμφωνία-πλαίσιο (Enterprise Agreement), ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει συνάψει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής με την εταιρεία-κολοσσό στον τομέα της τεχνολογίας, Microsoft.

Η συμφωνία αφορά στην προμήθεια αδειών λογισμικού Microsoft 365 για 10,000 χρήστες, ενώ περιλαμβάνει μία πλούσια σειρά σύγχρονων εργαλείων, τα οποία υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα εργασιών και διαδικασιών. Ειδικότερα, προνοεί την παροχή αδειών χρήσης για υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εργαλείων ασφαλούς συνεργασίας και διακίνησης εγγράφων, υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, εργαλείων διαχείρισης έργων, αναφορών και ανάπτυξης προσαρμοσμένου περιβάλλοντος χρήστη για εύκολη διαχείριση αντικειμένου εργασίας, κλπ. Επιπλέον της προμήθειας των παραπάνω αδειών, προβλέπεται και η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό της Microsoft, καθώς και συγκεκριμένες υπηρεσίες υλοποίησης του αναδόχου/πιστοποιημένου συνεργάτη της Microsoft. Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται και εκπαιδεύσεις στελεχών ως προς τη βέλτιστη χρήση των εν λόγω εργαλείων, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει σημαντικά και στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσίων λειτουργών.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυπριακή κυβέρνηση συνάπτει στρατηγική συμφωνία τέτοιου μεγέθους, με οριζόντιες προεκτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου. Ταυτόχρονα, η συμφωνία αναμένεται να συμβάλει σημαντικά και στην επιτυχή εφαρμογή του πλαισίου ευέλικτης εργασίας στον δημόσιο τομέα, απαραίτητη προϋπόθεση για το οποίο αποτελεί η αξιοποίηση εργαλείων συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό κ. Νικόδημο Δαμιανού, η υπογραφή της Συμφωνίας αποτελεί για την Κύπρο το έναυσμα για μία διευρυμένη συνεργασία με τη Microsoft, η οποία αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στην εκπλήρωση των στρατηγικών μας επιδιώξεων. «Η δημιουργία ενός σύγχρονου, ψηφιακού κράτους, που να εξυπηρετεί γρήγορα και αποτελεσματικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του τόπου, βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού προγράμματος διακυβέρνησης», δήλωσε ο Υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως «ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί τον κύριο μας συνεργάτη σε αυτή την προσπάθεια».

Από πλευράς εταιρείας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, κα Γιάννα Ανδρονοπούλου, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μέλλοντος της Κύπρου, ενισχύοντας την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα και βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αντιπροσωπεύει την προσπάθειά μας να συμβάλουμε ουσιαστικά στη δημιουργία ενός ακόμα πιο σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους για όλους».

 

 

Αναδημοσίευση από  Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής(DMRID)

 

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση

  • Cloud Computing
  • Ψηφιακές δεξιότητες
  • Μεγάλα Δεδομένα

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων

  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ

Γεωγραφικό Πεδίο/ Χώρα

  • Κύπρος
  • Ευρωπαϊκή Ένωση

Είδος πρωτοβουλίας

Εθνική πρωτοβουλία