Η επιστροφή σε τροχιά με όλα τα σημεία πρέπει να γνωρίζουμε τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, τις θέσεις εργασίας και την τεχνολογία δεν ήταν ποτέ ευκολότερη. Η έκθεση του 2024 για την «κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας» δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιουλίου του τρέχοντος έτους, με νέες, σημαντικές δεξιότητες για την περαιτέρω τόνωση της ψηφιακής μετάβασης της ηπείρου — και μπορεί να επιμείνουμε, με βιώσιμο τρόπο. Μόλις εγκαίρως για να προσκομίσουμε αντίγραφό του για να διαβάσουμε στο αεροπλάνο.
Ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι είχατε μια ευχάριστη αργία, αλλά τα πράγματα δεν ήταν πραγματικά αθόρυβα στο τέλος μας. Αν και κάναμε λίγες ημέρες μακριά, αναμφίβολα η θερμότητα που κάναμε στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ που βιώνουν φέτος το καλοκαίρι δεν ήταν κάτι που μας αρέσει. Και δεδομένου ότι σχεδόν δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε στην Ελλάδα (όπου, καθ’ οδόν, παρατηρήθηκε κάποια από τις μεγαλύτερες θερμότητες) λόγω ορισμένων τεχνολογικών δυσκολιών καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αποφασίσαμε να καταγράψουμε τα κύρια διδάγματα που αντλήσαμε φέτος το καλοκαίρι. Συμβουλή: όλοι έχουν ψηφιακή φλόγα.
«Το φαινόμενο πεταλούδας» του μεγαλύτερου συναισθήματος λογισμικού στην ιστορία μας
Μπορεί να συνεχίσουμε αυτή τη διακοπή των σχεδίων διακοπών μας, αλλά επιτρέψτε μας να εξηγήσουμε γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό σήμερα. Ορισμένα αρχεία διέρρευσαν, αλλά ήταν πράγματι τα μη θετικά *.
Αξιολογημένη κατανάλωση στο διαδίκτυο
Χρειάστηκε να διακόψουμε τις θερινές διακοπές μας λόγω του μεγαλύτερου (ποτέ!) συμβάντος λογισμικού στην ιστορία. Ίσως ήταν μια καλή ημέρα για τους χρήστες της Apple, αλλά 8.5 εκατομμύρια συστήματα που λειτουργούσαν στο Windows ουσιαστικά συντριώθηκαν — με τεράστιες επιπτώσεις που κατέληξαν να μας κοστίζουν (παγκοσμίως) περίπου 10 δισεκατομμύρια. Η εσφαλμένη επικαιροποίηση της διαμόρφωσης του βασικού λογισμικού του CrowdStrike κατέληξε να αναπτυχθεί, προκαλώντας πρόβλημα σε πολλούς υπολογιστές και συστήματα που ανήκουν σε οργανισμούς, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται σχεδόν όλοι οι τομείς.
Σε περίπτωση που χάσετε ολόκληρο το σάγα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να σταματήσουν τις μη απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις και επεμβάσεις λόγω αδυναμίας λειτουργίας ορισμένων μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, ορθής διαχείρισης των ραντεβού ή σύνδεσης με κυβερνητικό λογισμικό για την επεξεργασία ασθενών. Οδήγησε σε έναν τόνο εκδόσεων για τις τράπεζες και τους πελάτες τους, με πολλούς να μην είναι σε θέση να αναλάβουν χρήματα ή να πραγματοποιήσουν ψηφιακές συναλλαγές. Οι απλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο δεν μπορούσαν ούτε να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ούτε να φτάσουν σε βασικές δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες, προκαλώντας μια μονοήμερη καταπόνηση σε μεμονωμένα σχέδια για εκατομμύρια.
Σε περίπτωση που επηρεαστείτε, αποδεχθείτε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Η αργυρή επένδυση; Αν μη τι άλλο, αυτό το ολόκληρο χάος μας έδωσε οδυνηρή επίγνωση των τρωτών σημείων των δικών μας ψηφιακών υποδομών και συστημάτων ασφάλειας.
Κυβερνοασφάλεια Α έως Ζ: ας μιλήσουμε αριθμητικά στοιχεία
Σπανίως σκεφτόμαστε πόσα από τους δικούς μας θύλακες καταλήγουν να χάνονται έως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, αλλά βεβαιωθούμε ότι το ποσό είναι πολύ μικρό. Πράγματι, οι προβολές δείχνουν μια ανησυχητική τάση, σύμφωνα με την οποία το παγκόσμιο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο θα συνεχίσει να αυξάνεται σε νέα υψηλά επίπεδα μεταξύ του 2024 και του 2029 (αύξηση των τιμών κατά περισσότερο από 6 τρισεκατομμύρια ευρώ).
Έως το 2029, ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα υπερβεί το 15 τρισεκατομμύριο. Επιπλέον, για την περίοδο από το 2015 έως το 2020, το παγκόσμιο κόστος σχεδόν διπλασιάστηκε σε 5.5 τρισεκατομμύριο (βλ. το παρόν ενημερωτικό γράφημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις της ΕΕ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για την εν λόγω περίοδο). Μόνο στη Γερμανία, το κυβερνοέγκλημα το 2023 κοστίζει στην οικονομία σχεδόν 150 δισ. ευρώ — και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αλλάζει επίσης — βλ. την εικόνα του ENISA, του Οργανισμού της ΕΕ για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, ο οποίος προβλέπει τις κορυφαίες κυβερνοαπειλές το 2030 και βλέπει τον τρόπο με τον οποίο οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι πιθανό να εξελιχθεί.
Με την κλοπή περισσότερων από 10 terabytes δεδομένων σε μηνιαία βάση, το λυτρισμικό αποτελεί επί του παρόντος μία από τις μεγαλύτερες απειλές στον κυβερνοχώρο στην ΕΕ (και παγκοσμίως), με το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» να αναγνωρίζεται ως βασικό θεμελιώδες βήμα για τις επιθέσεις αυτές, καθιστώντας ουσιαστικά δυνατές. Οι κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DDoS) συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των κυριότερων απειλών. Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται παγκοσμίως.
«Αυτός είναι ο έλεγχος εδάφους προς τον μεγάλο Tom»: ένα μέλλον που τροφοδοτείται από τον κυβερνοχώρο για όλους μας
Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί βασικό παράγοντα για μια επιτυχημένη ψηφιακή κοινωνία και οικονομία. Οι ραγδαίες εξελίξεις σε βασικές αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η πρόοδος της ψηφιοποίησης συνολικά, απαιτούν ακόμη περισσότερες, ασφαλείς υποδομές και τεχνογνωσία στον κυβερνοχώρο — ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο καταλήγουν να βρισκόμαστε. Και η νομοθεσία προσπάθησε να αποτυπώσει το γεγονός αυτό. Η πράξη της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια προτείνει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες ΤΠΕ. Ενισχύει επίσης τον ρόλο του ENISA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κυβερνοασφάλεια. Η πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα (CRA), η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2024, αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που αγοράζουν ή χρησιμοποιούν προϊόντα ή λογισμικό με ψηφιακή συνιστώσα. Και η πράξη της ΕΕ για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο προσθέτει αποτελεσματικά ένα ακόμη επίπεδο ανθεκτικότητας στις ψηφιακές μας ικανότητες και υποδομές.
Η χάραξη πολιτικής συμβαδίζει με τη χρηματοδότηση όσον αφορά τη διάθεση χρηματοδότησης για την ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτήτων και των ικανοτήτων στον κυβερνοχώρο της ηπείρου. Μόλις τα τελευταία 2 χρόνια, η Επιτροπή δημοσίευσε προσκλήσεις υποβολής προτάσεων αξίας άνω των 210 εκατ. EUR στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» («Ψηφιακή Ευρώπη») για την υποβολή προτάσεων για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και των ψηφιακών ικανοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Για περίπου ένα έτος τώρα, η πλατφόρμα για τις ψηφιακές δεξιότητες και θέσεις εργασίας αποτελεί την υπερήφανη έδρα της Ακαδημίας Δεξιοτήτων στον Κυβερνοχώρο — μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτικής με στόχο την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των υφιστάμενων πρωτοβουλιών για τις δεξιότητες κυβερνοασφάλειας, η οποία δρομολογήθηκε ως μία από τις κύριες δραστηριότητες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023. Τέλος, μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να γεφυρωθεί το χάσμα ταλέντων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, να ενισχυθεί το εργατικό δυναμικό της ΕΕ στον κυβερνοχώρο και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η ανθεκτικότητα της ΕΕ.
Σκεφτείτε το χάσμα! Πόσο μεγάλη είναι η έλλειψη κυβερνοχώρου της Ευρώπης;
Γιατί αυτό είναι αναγκαίο; Επίσης, υπάρχει έντονη έλλειψη ψηφιακών εμπειρογνωμόνων στην Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει τα πιο εξειδικευμένα τμήματα των ΤΠΕ, όπως η ΤΝ, η κυβερνοασφάλεια και άλλα. Η ΕΕ διαθέτει περισσότερες από 60 000 εταιρείες κυβερνοασφάλειας και περισσότερα από 660 κέντρα εμπειρογνωσίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αλλά οι οργανισμοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσληψη ταλέντων στον κυβερνοχώρο.
Σχεδόν το ήμισυ των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου για τις δεξιότητες στον κυβερνοχώρου (Μάιος 2024), το 45 % των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν τη δυσκολία εξεύρεσης ειδικευμένων υποψηφίων ως μία από τις κύριες προκλήσεις όσον αφορά την πρόσληψη προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες κυβερνοασφάλειας. Βλέπε ορισμένους άλλους λόγους που οδήγησαν σε αυτόν τον κατάλογο παρακάτω.
Για την αντιμετώπιση αυτής της έλλειψης, το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε , «’Ανακοίνωση σχετικά με μια Ακαδημία Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας», η οποία ουσιαστικά γέννησε την Ακαδημία Κυβερνοδεξιοτήτων. Από τον Μάρτιο του 2024, η πλατφόρμα ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας φιλοξενεί το δίκτυο Women4Cyber, μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ιδρύματος Women4Cyber, με στόχο την επίτευξη σύγκλισης των φύλων μεταξύ των θέσεων κυβερνοασφάλειας έως το 2030.
Μαζί με την CyberSkills Academy, βεβαιωθείτε ότι θα δείτε αυτές τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες είναι αφιερωμένες στο να καταστεί ο διαδικτυακός κόσμος ασφαλέστερος τόπος (και να μετατρέψετε τους πολίτες σε χρήστες με αυτοπεποίθηση).
Ρύθμιση της εγγραφής σε ευθεία γραμμή: βασικές δραστηριότητες κυβερνοασφάλειας φέτος το φθινόπωρο
Μια σειρά πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο σύμφωνα με τη συνήθη μόδα (εάν δεν γνωρίζετε ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που αφιερώνει η ΕΕ στην κυβερνοασφάλεια, τώρα κάνετε). Η ευρωπαϊκή πρόκληση για την κυβερνοασφάλεια, μέρος του μήνα κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, , πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου 2 024 στο Τορίνο της Ιταλίας.
Διοργανώνεται από κοινού από τον ιταλικό εθνικό οργανισμό κυβερνοασφάλειας από κοινού με το Εθνικό Εργαστήριο Κυβερνοασφάλειας, με την υποστήριξη του ENISA — του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως κάθε χρόνο, και σε αυτή την έκδοση, ομάδες νέων και πολλά υποσχόμενα ταλέντα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ηλικίας από 14 έως 24 ετών από όλη την Ευρώπη θα διαγωνιστούν για το πρωτάθλημα σε μια σειρά διαγωνισμών και παιχνιδιών που αφορούν τον κυβερνοχώρο.
Ο μήνας κυβερνοασφάλειας της ΕΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες εκστρατείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο εκατομμύρια εκατομμύρια σε διάφορες εκδηλώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Προηγούμενες εκστρατείες επικεντρώθηκαν σε πολυάριθμα θέματα ευαισθητοποίησης στον κυβερνοχώρο — όπως η εκστρατεία «Think before U click» το 2021 — κατά του ηλεκτρονικού «ψαρέματος», ή η εκστρατεία του 2022 με το σύνθημα «Be Smarter than a Hacker». Ανακαλύψτε περισσότερα για την πρόκληση της ΕΕ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και πώς να συμμετάσχετε στη φετινή έκδοση εδώ.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, η οποία δεν επικεντρώνεται ειδικά στην κυβερνοασφάλεια, αλλά ενσωματώνει μια σειρά δραστηριοτήτων που αφορούν την κυβερνοασφάλεια, η οποία φέτος διαρκεί από τις 14 έως τις 27 Οκτωβρίου.
Αυτό που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία βασισμένη στη βάση βάσης εξελίχθηκε γρήγορα σε μία από τις πιο μακροχρόνιες ετήσιες εκστρατείες της Επιτροπής — φέρνοντας έναν πρωτοφανή αριθμό συμμετεχόντων κάθε χρόνο σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην προώθηση της ανάπτυξης του προγραμματισμού και της υπολογιστικής σκέψης για όλους.
Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού — τονίσαμε τα κύρια επιτεύγματά της εδώ, στην ενότητα «Καλές πρακτικές» σχετικά με την πλατφόρμα για τις ψηφιακές δεξιότητες και θέσεις εργασίας.
Περαιτέρω οδοί προς την κατεύθυνση των δεξιοτήτων στον κυβερνοχώρο
Αν τα παραπάνω πυροδότησαν το ενδιαφέρον σας, έχουμε καλά νέα — αυτή ήταν στην πραγματικότητα μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στην πλατφόρμα για τις ψηφιακές δεξιότητες και θέσεις εργασίας θα βρείτε μια σειρά ευκαιριών κατάρτισης σε όλα τα επίπεδα, από την αρχή έως την πρόοδο, καθώς και 2 μαθησιακές διαδρομές («Κυβερνοασφάλεια και εγώ: αγάπη ή μίσος;»‘ , που απευθύνεται σε όσους αναζητούν εισαγωγικές γνώσεις, και «Είναι ο ίδιος, γνωρίζετε τον εχθρό σας και θα κερδίσετε τη μάχη!» που απευθύνεται σε πιο προηγμένους μαθητές).
Αν διαβάζετε, μην πείτε πλέον. Το παρόν ψηφιακό σημείωμα σχετικά με την κυβερνοασφάλεια εμβαθύνει τις βασικές έννοιες, τα πλαίσια και τις αρχές για ένα ασφαλές επιγραμμικό περιβάλλον. Πρόσθετοι πόροι και προγράμματα κατάρτισης παραμένουν διαθέσιμοι μέσω της Ακαδημίας Κυβερνοδεξιοτήτων.
Αναδημοσίευση είδησης από European Digital Skills & Jobs Platform