Από σήμερα λειτουργεί στην κυβερνητική πύλη gov.cy ο «Ψηφιακός Βοηθός», η πρώτη εφαρμογή Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) στο κυπριακό δημόσιο.
Στόχος του εργαλείου αυτού είναι να διευκολύνει την αμεσότερη και ταχύτερη επικοινωνία των πολιτών με το κράτος, παρέχοντας πληροφόρηση σε ζητήματα που τους απασχολούν σε 24ωρη βάση. Ο πολίτης μπορεί να υποβάλει τα ερωτήματά του τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα, ενώ το εκάστοτε ερώτημα θα μπορεί να πληκτρολογηθεί και σε χαρακτήρες greeklish.
Στην πρώτη του πιλοτική (beta) έκδοση, ο «Ψηφιακός Βοηθός» θα μπορεί να εξυπηρετήσει τον πολίτη μόνο για θέματα που αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ θα προστίθενται σταδιακά νέες θεματικές ενότητες για διεύρυνση του περιεχομένου, στο οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί.
Ως εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ο «Ψηφιακός Βοηθός» θα εκπαιδεύεται, θα εξελίσσεται και θα βελτιώνεται συνεχώς, μέσα από τις συνομιλίες και τη διάδραση με τους χρήστες, ώστε να ανταποκρίνεται όλο και καλύτερα στις ανάγκες τους.
Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τα ερωτήματά τους τόσο γραπτά όσο και προφορικά, ενώ ο «Ψηφιακός Βοηθός» θα παρέχει απαντήσεις με απλό, κατανοητό και φιλικό τρόπο, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη εμπειρία για τον χρήστη. Ο χρόνος αλληλεπίδρασης κάθε πολίτη με το σύστημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά συνεδρία.
Ο «Ψηφιακός Βοηθός» απαντά σε ερωτήματα γενικής φύσεως και συνεπώς δεν χρειάζεται προσωπικές πληροφορίες του πολίτη, όπως το όνομα, η ηλικία ή η διεύθυνσή του, προκειμένου να απαντήσει.
Ο «Ψηφιακός Βοηθός» βασίζεται σε τεχνολογίες Microsoft Azure OpenAI και υλοποιήθηκε σύμφωνα με το Πρότυπο Υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης της Microsoft (Microsoft Responsible AI Standard), διασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, διαφάνεια, ισότητα και σεβασμό προς την ιδιωτικότητα των χρηστών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR). Ως προς το περιεχόμενο, έχει εκπαιδευτεί σε έγγραφα που έχουν παραχωρηθεί από κυβερνητικά τμήματα/υπηρεσίες και είναι σε ισχύ τη δεδομένη χρονική περίοδο.
Υπενθυμίζεται πως η συνομιλία με τον «Ψηφιακό Βοηθό» δεν αποτελεί συνομιλία με άνθρωπο. Ο «Ψηφιακός Βοηθός» έχει αποκλειστικά πληροφοριακό χαρακτήρα και οι απαντήσεις του δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως επίσημη συμβουλή ή γνώμη των εκάστοτε αρμόδιων φορέων.
(ΓΣ/ΝΖ)
Αναδημοσίευση είδησης από Yφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής(DMRID)