Στην 27η θέση από 133 χώρες παγκοσμίως κατατάσσεται η Κύπρος στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας/Global Innovation Index (GII) για το 2024, που δημοσιεύει σε ετήσια βάση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Office, WIPO).
Ο δείκτης GII αξιολογεί τις επιδόσεις και τον αντίκτυπο της καινοτομίας στις ακόλουθες επτά (7) βασικές διαστάσεις, και με βάση 80 επιμέρους δείκτες: Θεσμοί (Institutions), Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Έρευνα (Human Capital and Research), Υποδομές (Infrastructure), Πολυπλοκότητα της αγοράς (Market sophistication), Πολυπλοκότητα του επιχειρείν (Business sophistication), Παραγωγή γνώσης και τεχνολογίας (Knowledge and technology outputs) και Δημιουργικά αποτελέσματα (Creative outputs).
Συγκεκριμένα, η χώρα μας κατατάσσεται 26η μεταξύ των 51 οικονομιών υψηλού εισοδήματος και παραμένει ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες χώρες στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Δυτικής Ασίας, στη δεύτερη θέση, αμέσως μετά το Ισραήλ.
Η έκθεση σημειώνει πως η Κύπρος παράγει σημαντικά αποτελέσματα καινοτομίας (innovation outputs), σε σχέση με τις συνθήκες και την επένδυση στον τομέα, κατατάσσοντας τη χώρα στην 17η θέση και σημειώνοντας σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πως οι επενδύσεις σε καινοτομία στη χώρα μας μεταφράζονται επιτυχώς σε απτά αποτελέσματα με ισχυρό κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο.
Υψηλές επιδόσεις καταγράφει επίσης η Κύπρος και σε επιμέρους δείκτες, όπως είναι οι εξαγωγές υπηρεσιών ICT, η παραγωγή επιστημονικών άρθρων, οι επενδύσεις venture capitals (VCs), καθώς και η εργοδότηση γυναικών με πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης.
Παράλληλα, καταγράφονται ως περιοχές που χρήζουν βελτίωσης οι διαστάσεις «Πολυπλοκότητα της αγοράς», όπου η Κύπρος είναι 41η, «Υποδομές» (45η) και «Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Έρευνα» (46η). Ειδικότερα, σημαντικά περιθώρια βελτίωσης αναγνωρίζονται ως προς τις εισροές ξένων επενδύσεων, την εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς, τον αριθμό αποφοίτων στους τομείς των επιστημών και της μηχανικής, καθώς και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups και scaleups) και της ευρύτερης επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρα Νικόδημο Δαμιανού, η Κύπρος βρίσκεται σε μία σταθερή πορεία προόδου και εκσυγχρονισμού. Μία πορεία, από την οποία δεν λείπουν βέβαια οι προκλήσεις. «Ως Κυβέρνηση», δήλωσε ο Υφυπουργός, «εστιάζουμε στην ενίσχυση της παραγωγής γνώσης και κυρίως στη μετατροπή της σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με όφελος και αξία για τον πολίτη. Μέσω της στήριξης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, δημιουργούμε νέες πηγές βιώσιμης ανάπτυξης για την οικονομία. Μελετούμε προσεκτικά τα αποτελέσματα ευρωπαϊκών και διεθνών δεικτών, παραμένουμε κοντά στο οικοσύστημα, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του, και εισάγουμε μέτρα και πολιτικές που ενδυναμώνουν ουσιαστικά τις ικανότητες των διαφόρων φορέων και δημιουργούν ένα περιβάλλον όλο και πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη της καινοτομίας».
(ΜΣ/ΑΦ)
Αναδημοσίευση είδησης από Yφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής(DMRID)