Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε ως κράτος στο ανθρώπινό μας κεφάλαιο. Στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων αλλά και του γενικού πληθυσμού της χώρας, μέσω στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας αλλά και διασφαλίζουν την ενεργό και ισότιμη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία του μέλλοντος.
Συγκεκριμένα, και στη βάση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ψηφιακές Δεξιότητες, στοχεύουμε στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, με στοχευμένες δράσεις που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα με αναπηρία και κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών κτλ. Παράλληλα, δίνεται έμφαση σε δράσεις για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών και απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού επιβάλλει τόσο ψηφιακή ικανότητα, όσο και επαρκές αριθμό ειδικών ΤΠΕ που θα χρησιμοποιούν και θα αναπτύσσουν προηγμένες τεχνολογίες.
Πρόσθετα, προχωρεί ο ανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε: i) να αξιοποιεί καλύτερα τα ψηφιακά εργαλεία στις διαδικασίες διδασκαλίας και μάθησης· ii) να καλλιεργεί τις δεξιότητες που θα είναι αναγκαίες στο μέλλον· και iii) να προωθεί την επαγγελματική σταδιοδρομία στους τομείς των STEM, ο οποίος παρουσιάζει ξεκάθαρες προοπτικές εργοδότησης και επαγγελματικής επιτυχίας. Προοπτικές που μεταφράζονται σε ισχυρές βιομηχανίες και μία ισχυρή οικονομία για τη χώρα.
Ορόσημο το έργο της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών, μίας νέας πλατφόρμας η οποία θα παρέχει στους πολίτες την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και να παρακολουθήσουν με ευκολία και στο δικό τους χρόνο τα μαθήματα που ταιριάζουν στις ανάγκες, στα ενδιαφέροντα και στο επίπεδο γνώσεων του καθενός.
Δράσεις
Αναδημοσίευση απο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής(DMRID)