Σημαντική πρόοδο κατέγραψε η Κύπρος στην ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «State of the Digital Decade 2024», η οποία αξιολογεί την ψηφιακή ετοιμότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την πορεία για υλοποίηση των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας 2030. Η χώρα μας βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία σε σειρά από δείκτες, με την υψηλότερη αύξηση να καταγράφεται ως προς την ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας Gigabit και το ποσοστό ειδικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, η κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) έφτασε το 77,1% το 2023, σημειώνοντας αύξηση ύψους 28,5% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, ενώ τον στόχο του 100% αναμένεται να επιτύχει η Κύπρος μέχρι το τέλος του 2025 μέσω κρατικής επιδότησης της επέκτασης των δικτύων σε περιοχές εκτός ιδιωτικού ενδιαφέροντος. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος έχει ήδη πετύχει κάλυψη 100% όσον αφορά στα δίκτυα κινητής 5G, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό στόχο για το 2030 επτά χρόνια νωρίτερα.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι επίσης τα αποτελέσματα ως προς την αύξηση του ποσοστού ειδικών ΤΠΕ, το οποίο έχει ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 4,8% και ανέρχεται πλέον στο 5,4%. Πρόκειται για άξονα ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και για την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών-κλειδί για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Σημαντική πρόκληση εξακολουθεί, εντούτοις, να αποτελεί η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του γενικού πληθυσμού, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας.
Στη διάσταση «ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών», μια καίρια κυβερνητική προτεραιότητα, η Κύπρος σημειώνει βελτίωση της τάξης του 16,3%, ποσοστό πολλαπλάσιο σε σχέση με το 3,1% που αποτελεί τον μέσο ρυθμό αύξησης στην Ευρώπη, με όλο και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες να προσφέρονται τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις επιχειρήσεις του τόπου.
Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας, εντούτοις σχετικά χαμηλά κυμαίνονται ακόμη τα ποσοστά υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Ενθαρρυντικά, εντούτοις, είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά στη χρήση υπηρεσιών cloud από επιχειρήσεις, όπου η Κύπρος κατατάσσεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (38,9%) με ποσοστό 45,5%.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρ Νικόδημος Δαμιανού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ψηφιακό οικοσύστημα της χώρας αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς και κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Η Κυβέρνηση», δήλωσε ο Υφυπουργός, «παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της ψηφιακής μετάβασης και της υλοποίησης ψηφιακών λύσεων με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη. Οι δείκτες της Ψηφιακής Δεκαετίας αποτελούν τον οδικό χάρτη, στη βάση του οποίου διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας, ούτως ώστε να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα προχωρήσουμε με ανάλυση των επιμέρους δεικτών με σοβαρότητα και διεξοδικά, αναπροσαρμόζοντας και ευθυγραμμίζοντας τις ενέργειές μας, για να διασφαλίσουμε πως ανταποκρίνονται στα δεδομένα, στις ανάγκες, στους στόχους και στις προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας.»
(ΕΑθ/NZ)
Αναδημοσίευση είδησης από Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής(DMRID)