Η αναμονή έχει λήξει! Οι νικητές των ευρωπαϊκών βραβείων ψηφιακών δεξιοτήτων 2023 έχουν ανακοινωθεί: 6 έργα από όλη την Ευρώπη επαναφέρουν το τρόπαιο για βέλτιστες πρακτικές στις 5 κατηγορίες βραβείων.

Χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, κατά την τελετή απονομής των βραβείων EDSA23, Ιούνιος Lowery-Kingston, αναπληρώτρια διευθύντρια και προϊστάμενος μονάδας στη ΓΔ CNECT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απένειμε τα βραβεία σε 6 εξέχοντα έργα που στηρίζουν επιτυχώς τους Ευρωπαίους στην απόκτηση των θεμελιωδών — και προηγμένων — ψηφιακών δεξιοτήτων που χρειάζονται.

Το επίπεδο των 330 εγγραφών το 2023, Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, ήταν εξαιρετικά υψηλό και στις 5 κατηγορίες. Υπάρχουν τόσα πολλά ενδιαφέροντα έργα που υλοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη και δείχνουν ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι για όλους — ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, ανικανότητας και τόπου. Καθένα από αυτά τα βραβευμένα έργα αποτελεί πραγματική διαφορά με καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους, προσφέροντας ευκαιρίες που ενδέχεται να αλλάξουν τη ζωή των κοριτσιών, των παιδιών, των ατόμων με διανοητική αναπηρία και των μη τεχνολογικών επαγγελματιών.

Ιούνιος Lowery-Kingston, αναπληρώτρια διευθύντρια και προϊστάμενος μονάδας στη ΓΔ CNECT, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μεταξύ των νικητών πολύ διαφορετικών σχεδίων και οργανισμών: από τις συμπράξεις ιδιωτικού-δημόσιου τομέα έως τα τοπικά έργα βάσης, από οργανώσεις πολιτών και τοπικά σχολεία έως κοινοπραξίες της ΕΕ που συγκεντρώνουν υψηλού επιπέδου τεχνικά πανεπιστήμια, οι φετινοί νικητές παρουσιάζουν μια ζωηρή εικόνα όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες στην Ευρώπη.

Και οι νικητές είναι…

Ενδυνάμωση της νεολαίας στην ψηφιακή εποχή: UBBU -Επιλογή στον κωδικό (Πορτογαλία) .

Το Ubbu είναι μια πλατφόρμα πληροφορικής και προγραμματισμού που διδάσκει παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, πώς να κωδικοποιεί μέσω μαθημάτων που βασίζονται στο παιχνίδι. Τα παιδιά μαθαίνουν να επιλύουν λογικές προκλήσεις και να αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ενώ παράλληλα μαθαίνουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Photo winner from the event

Αναπτύχθηκε από την πορτογαλική νεοφυή επιχείρηση για την εκπαίδευση και τον κοινωνικό αντίκτυπο Ubbu και η υλοποίησή του σε δημόσια σχολεία στην Πορτογαλία υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, το Ίδρυμα Επιστημών και Τεχνολογίας, το Πανεπιστήμιο του Aveiro, το ίδρυμα Altice, τη Santa Casa da Misericórdia Lisboa, την τράπεζα Montepio και τη Siemens Portugal

Το έργο επιλέχθηκε ως νικητής αυτής της κατηγορίας για την ικανότητά του να κλιμακωθεί και να έχει ευρύ αντίκτυπο σε πολλές χώρες, καθώς και για την ελκυστική μορφή του. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να χρησιμοποιείται από οικογένειες, εκπαιδευτικούς και άτομα χωρίς εμπειρία προγραμματισμού, γεγονός που την καθιστά ένα τεράστιο εργαλείο για τα παιδιά και τους ενήλικες ώστε να μαθαίνουν μαζί. Επιπλέον, το επιχειρηματικό μοντέλο της Ubbu το καθιστά εξαιρετικά βιώσιμο με την πάροδο του χρόνου.


Ψηφιακές δεξιότητες για την εκπαίδευση: Ex aequo: Άνοιγμα του πλαισίου (Ιταλία) και τουPix(Γαλλία)

Το άνοιγμα του πλαισίου εγκαινιάστηκε το 2020 εν μέσω της πανδημίας COVID-19 με στόχο την οικοδόμηση ενός κλιμακούμενου και αποτελεσματικού έργου γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας. Επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και στοχεύει τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτές να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών ηλικίας μεταξύ 11 και 18 ετών.

Photo winner from the event

Η Dataninja είναι ο κορυφαίος οργανισμός που υποστηρίζει αυτό το έργο, σε συνεργασία με εταίρους όπως οι SkyTG24, Meet Digital Culture Center — Fondazione Cariplo, Fondazione Compagnia di San Paolo, Fondazione Agnelli, Sapere Digitale, Provincia Autonoma di Bolzano, Liceo Peano di Cuneo, Istituto Avogadro, Capgemini.

Η κριτική επιτροπή επέλεξε να ανοίξει το πλαίσιο ως νικητής με βάση τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα κλιμάκωσης του έργου. Μετά την αρχική 3ετή πιλοτική φάση στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η πρωτοβουλία σχεδιάζει να επεκτείνει την εμβέλειά της σε εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αποσκοπεί επίσης στη συνεργασία με ΜΚΟ και εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε μειονεκτούσες περιοχές, καθώς και με δημόσιες βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα και ιδρύματα, διασφαλίζοντας έτσι την προσβασιμότητα των περιθωριοποιημένων ομάδων, των ευάλωτων ατόμων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το μελλοντικό βήμα για το άνοιγμα του πλαισίου είναι η επέκταση του σχεδίου σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες και χώρες.


Η PIX είναι μια διαδικτυακή δημόσια υπηρεσία που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση, την ανάπτυξη και την πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων στη Γαλλία, το Βέλγιο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των 6 ετών, η PIX βοήθησε + 4,5 εκατομμύρια μαθητές ετησίως να βελτιώσουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους μέσω διασκεδαστικών και απαιτητικών τεστ, αλλά και οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν τον ψηφιακό γραμματισμό των μαθητών. Επικεφαλής του έργου είναι το γαλλικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, το Υπουργείο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το GIP Pix.

Photo winner from the event

Το PIX επιλέχθηκε ως νικητής για το συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής και τον αντίκτυπό του στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία. Έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ενίσχυση του ψηφιακού γραμματισμού όχι μόνο στη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με την αποστολή του να στηρίζει τις ψηφιακές δεξιότητες των νέων εκπαιδευομένων, το Pix διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην προώθηση ευκαιριών διά βίου μάθησης για τα άτομα.


Ένταξη στον ψηφιακό κόσμο — DigiAcademy (EIT Health, Ιρλανδία, Κροατία, Ισπανία, Σουηδία και Γαλλία)

Το Digi-ID είναι ένα πανευρωπαϊκό πολυεπιστημονικό έργο που χρηματοδοτείται από το EIT Health, το οποίο δρομολογήθηκε από το Trinity College του Δουβλίνου, από κοινού με το Εθνικό Δίκτυο Μάθησης/Rehabcare, τους Αφονούς, το Σπίτι του Αγίου Μιχαήλ, την Κεντρική Ρεμινική Κλινική, τη Δοκιμαστική Περίθαλψη, MADoPA, Karolinska Institut, Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Επικεντρώνεται στην υγεία, την εκπαίδευση και την τεχνολογία για άτομα με διανοητική αναπηρία (ID). Με βάση τις εμπειρίες και τις δραστηριότητες με περισσότερα από 500 άτομα με ταυτότητα, η ομάδα ανέπτυξε την «DigiAcademy»: προσβάσιμη πλατφόρμα εκπαίδευσης ψηφιακών δεξιοτήτων.

Photo winner from the event

Το έργο ξεχώρισε ως άξιος υποψήφιος για το βραβείο λόγω της διαδικασίας από κοινού σχεδιασμού και από κοινού ανάπτυξης με τη συμμετοχή ατόμων με ταυτότητα. Δίνοντας προτεραιότητα στην προσβασιμότητα, τη φιλικότητα προς τον χρήστη και την προσαρμογή της πλατφόρμας και του περιεχομένου στις ειδικές ανάγκες του κοινού-στόχου, η DigiAcademy προσφέρει έναν μοναδικό και πολύτιμο πόρο για την εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες.


Γυναίκες στη σταδιοδρομία στον τομέα των ΤΠΕ — Girls Code it Better (Italy) 

Το έργο Girls Code It Better, το οποίο ξεκίνησε το 2014 στην Ιταλία, είναι ένα έργο δωρεάν ψηφιακής δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας που φέρνει τα κορίτσια πιο κοντά στη σταδιοδρομία στον τομέα της τεχνολογίας και των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM). Επικεφαλής του έργου είναι η Officina Futuro Fondazione W-Group.

Photo winner from the event

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την επιλογή του Girls Code it Better ως νικητή του EDSA23. Πρώτον, το έργο προωθεί όχι μόνο την ψηφιακή αλλά και την επιχειρηματική πορεία για τα κορίτσια και, δεύτερον, η εντυπωσιακή εμβέλεια και ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή της. Με τη δημιουργία 522 συλλόγων σε 223 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη συμμετοχή περισσότερων από 10,000 κοριτσιών από 17 ιταλικές περιφέρειες, ο Girls Code. Καλύτερα καταδεικνύει τη δυνατότητα κλιμάκωσης και την αποτελεσματικότητά του όσον αφορά τη συμμετοχή των κοριτσιών και την καλλιέργεια του ενδιαφέροντός τους για σταδιοδρομίες στους τομείς των ΤΠΕ και των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM).


Ψηφιακή αναβάθμιση δεξιοτήτων @ Work — AI4Gov (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Εσθονία)

Το Μάστερ στην Τεχνητή Νοημοσύνη για τις Δημόσιες Υπηρεσίες (AI4Gov) είναι ένα πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναπτύχθηκε από τέσσερα κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στους τομείς της ψηφιακής, τεχνολογικής και μηχανικής επιστήμης (Universidad Politécnica de Madrid, Ισπανία, Politecnico di Milano, Ιταλία, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, Γερμανία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ταλίν, Εσθονία). Οι συμμετέχοντες αποκτούν την εμπειρογνωσία για να φέρουν επανάσταση στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών μέσω δεοντολογικής και αποτελεσματικής εφαρμογής της ΤΝ.

Photo winner from the event

Το έργο επιλέχθηκε ως νικητής των βραβείων για την εκπροσώπηση καινοτόμων προσεγγίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες συνδυάζουν τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των δημόσιων υπηρεσιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το έργο πρωτοστατεί σε μια μοναδική εκπαιδευτική πορεία που αντιμετωπίζει την αυξανόμενη ζήτηση για δεξιότητες ΤΝ στην κυβέρνηση και τη διοίκηση.


Σχετικά με την κριτική επιτροπή του EDSA23

Η πλατφόρμα ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διοργάνωσε τα βραβεία, έλαβε 330 αιτήσεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι 6 νικητές επιλέχθηκαν από κατάλογο 28 επικρατέστερων υποψηφιοτήτων από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 5 εμπειρογνώμονες: Alice Bougnères, Stefano Kluzer, Keith Quille, Veronica Stefan και Juliane Reppert-Bismarck.


Συνεργασία με τους εθνικούς συνασπισμούς για τις ψηφιακές δεξιότητες και θέσεις εργασίας: οι νικητές και η κριτική επιτροπή του EDSA23 δημιουργούν από κοινού λύσεις και συγκεκριμένες δράσεις για τις ψηφιακές δεξιότητες

Εκπρόσωποι από τα βραβευθέντα έργα κλήθηκαν να παραλάβουν τα βραβεία κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής στις Βρυξέλλες, αλλά συμμετείχαν επίσης την επόμενη ημέρα σε διαδραστικό εργαστήριο από κοινού με τους εθνικούς συνασπισμούς για τις ψηφιακές δεξιότητες και θέσεις εργασίας.

Τόσο οι νικητές όσο και τρία μέλη της κριτικής επιτροπής, η Alice Bougnères, ο Stefano Kluzer και η Veronica Stefan, έθεσαν την πρακτική τους εμπειρία και εμπειρογνωμοσύνη στην υπηρεσία του πανευρωπαϊκού δικτύου συνασπισμών: τοπικές εθνικές οργανώσεις που υποστηρίζουν και προωθούν τις ψηφιακές δεξιότητες σε όλα τα επίπεδα στις χώρες τους.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου εντοπίστηκαν προκλήσεις και δημιουργήθηκαν από κοινού ενδιαφέρουσες λύσεις, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν πιθανές μελλοντικές πρωτοβουλίες στις ευρωπαϊκές χώρες.

 

Αναδημοσίευση Who are the winners of the European Digital Skills Awards 2023? , δημιουργήθηκε από Eleonora Censorii.

Μετάφραση είδησης μέσω  Digital Europe eTranslation ,a machine translation tool provided by the European Commission.

 

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση

  • Ψηφιακές δεξιότητες

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων

  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ

Γεωγραφικό Πεδίο/ Χώρα

  • Ευρωπαϊκή Ένωση

Είδος πρωτοβουλίας

Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ