Στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα εκφωνεί την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την τρίτη κατά σειρά από την ίδρυση του Σώματος των Επιτρόπων της το 2019.

«Αυτή είναι μια καμπή για την Ένωσή μας. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένη την ασφάλειά μας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Πρέπει να την υπερασπιστούμε. Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτή. Πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί». Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην ομιλία θα εξεταστούν τα επιτεύγματα του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει η ΕΕ, και θα καθοριστούν το όραμα και οι βασικές προτεραιότητες για το επόμενο έτος.

Την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση στην ολομέλεια και θα τεθούν τα θεμέλια για την προετοιμασία του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής για το έτος 2023 (που θα δημοσιευθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους).

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν πιθανότατα θα μοιραστεί ορισμένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα και προκλήσεις που αντιμετώπισε η ΕΕ κατά τη διαχείριση δύο πρωτοφανών κρίσεων τα τελευταία 2 χρόνια: η πανδημία του κορονοϊού και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της Επιτροπής να οικοδομήσει μια πιο πράσινη και πιο ψηφιακή Ευρώπη, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν αναμένεται να σχολιάσει τον ρόλο του αξιόπιστου και ανθρωποκεντρικού ψηφιακού μετασχηματισμού στην προώθηση των στόχων της Ευρώπης για την ψηφιακή δεκαετία έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν σημαντικό τομέα που απαιτεί τόσο αναγκαίες επενδύσεις και πρόοδο στην ΕΕ όσο και εντός των κρατών μελών.

Όλες οι προηγούμενες διευθύνσεις για την κατάσταση της Ένωσης είναι διαθέσιμες εδώ.

© Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Αναδημοσίευση State of the Union 2022 .

 

Μετάφραση είδησης μέσω Digital Europe eTranslation, εργαλείο αυτόματης μετάφρασης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Σύνδεσμος ιστοσελίδας

State of the Union

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση

  • Ψηφιακές δεξιότητες

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων

  • Ενδιάμεσο

Γεωγραφικό Πεδίο/ Χώρα

  • Ευρωπαϊκή Ένωση

Είδος πρωτοβουλίας

Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ