Η ετήσια ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, επικεντρώθηκε φέτος επίσης στις δεξιότητες. Ο Πρόεδρος προτείνει να ανακηρυχθεί το 2023 «Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων». Αυτό σημαίνει πολλές νέες ευκαιρίες για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ευρωπαίων και περαιτέρω επενδύσεις στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφώνησε την τρίτη ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης (SOTEU) ενώπιον των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Για μια ακόμη φορά, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε την έλλειψη δεξιοτήτων στην Ευρώπη, η οποία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί με σημαντική προσπάθεια που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. «Χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις μας στην επαγγελματική εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων», δήλωσε η κ. von der Leyen, «αλλά πρέπει επίσης να προσελκύσουμε τις κατάλληλες δεξιότητες στην ήπειρό μας, δεξιότητες που βοηθούν τις επιχειρήσεις και ενισχύουν την ανάπτυξη της Ευρώπης.»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε επίσης τη σημασία της μεγαλύτερης επένδυσης στην περαιτέρω εκπαίδευση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ότι χρειάζεται «προσεκτική γνώση του τι χρειάζεται το προσωπικό και πώς μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις κενές θέσεις». Η νέα πρόσκληση στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL Europe, το οποίο θα χρηματοδοτήσει νέα πτυχία πτυχίου και μεταπτυχιακών σπουδών σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς, καλύπτει ακριβώς αυτή την ανάγκη.

Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί πρόκληση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στην κατάρτιση και την περαιτέρω εκπαίδευση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνω να ανακηρυχθεί το 2023 Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

2023: το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων

Με σαφή δήλωση, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι το επόμενο έτος θα είναι το έτος δεξιοτήτων στην ΕΕ. Θα προκύψουν πολλές ευκαιρίες και πρωτοβουλίες με πολύ μεγαλύτερη εστίαση και επενδύσεις στην εκπαίδευση, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και τις ψηφιακές δεξιότητες για κάθε πολίτη, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στην ψηφιακή δεκαετία: Το 80 % των Ευρωπαίων με βασικές ψηφιακές δεξιότητες και 20 εκατομμύρια ειδικοί ΤΠΕ έως το 2030.

 

Αναδημοσίευση 2022 State of the Union: “2023 will be the European year of Skills” ,  δημιουργήθηκε από Matteo Mirigliano

Μετάφραση είδησης μέσω Digital Europe eTranslation, εργαλείο αυτόματης μετάφρασης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση

  • Ψηφιακές δεξιότητες

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων

  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ

Γεωγραφικό Πεδίο/ Χώρα

  • Ευρωπαϊκή Ένωση

Είδος πρωτοβουλίας

Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ