Η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία επενδύει 2 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των γυναικών και των κοριτσιών, με ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό τομέα.

Η υπουργός Γυναικών, Susanne Raab, ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2024 τα 18 έργα που επιλέχθηκαν κατόπιν πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Η χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί σε έργα που αποσκοπούν στη χειραφέτηση των γυναικών.

Σκοπός της χρηματοδότησης

Τα χρηματοδοτούμενα έργα αποσκοπούν στη στήριξη των γυναικών, ιδίως των γυναικών στις αγροτικές περιοχές, των γυναικών ηλικίας άνω των 60 ετών και των γυναικών στη γεωργία, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην κοινωνία. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών στον ψηφιακό τομέα. Άλλες υποστηριζόμενες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την πρόληψη της έμφυλης βίας, την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και την προώθηση της αξίας και της αυτοδιάθεσης των ηλικιωμένων γυναικών.

Ψηφιακά έργα για την προώθηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων

Τουλάχιστον πέντε από τα επιλεγμένα έργα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων:

  • Το «Digital Navigator» (Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ) ενισχύει τις ψηφιακές δεξιότητες για τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες και προωθεί την υπεύθυνη χρήση των ψηφιακών μέσων.
  • Η «Fearless Online» (LebensGroß GmbH) παρέχει γνώσεις για την προστασία των γυναικών με διανοητική αναπηρία στον ψηφιακό χώρο. η «Cyberpower» * (ZARA) αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την έμφυλη βία στο διαδίκτυο.
  • Το «Safer in the Digital World» (Πανεπιστήμιο Johannes Kepler) εκπαιδεύει τις φοιτήτριες σχετικά με τους κινδύνους του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο μέσω της ΤΝ και παρέχει στρατηγικές προστασίας.
  • Η «πρόληψη της ψηφιακής βίας» (Γυναίκες * Σύμβουλοι γυναικών *) αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψηφιακή βία και διδάσκει τρόπους για την ανάληψη δράσης.

Τα έργα αυτά επιλέχθηκαν για την ολοκληρωμένη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών στον ψηφιακό τομέα και για την προώθηση ενός περιβάλλοντος χωρίς διακρίσεις. Η διδασκαλία ψηφιακών δεξιοτήτων σε γυναίκες και κορίτσια αποτελεί μία από τις διάφορες προσεγγίσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ταυτόχρονα, οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες μορφές επιθέσεων στο διαδίκτυο που δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο με δεξιότητες διδασκαλίας. Ως εκ τούτου, τα έργα ακολουθούν μια προσέγγιση πολλαπλών προοπτικών για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χώρου και του αντικτύπου του στην πραγματική ισότητα των φύλων.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Όλες οι χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες, μαζί με τους στόχους και τις σύντομες περιγραφές τους, είναι διαθέσιμες στο κοινό σε συνοπτικό κατάλογο που παρέχει η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία. Οι πρωτοβουλίες θα υλοποιηθούν μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 2025ης Δεκεμβρίου 31.

 

Αναδημοσίευση άρθρου από European Digital Skills & Jobs Platform

 

Σύνδεσμος ιστοσελίδας

Funding for 18 Projects to Empower Women and Girls

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση

  • Ψηφιακές δεξιότητες

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων

  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο

Γεωγραφικό Πεδίο/ Χώρα

  • Αυστρία

Είδος πρωτοβουλίας

Εθνική πρωτοβουλία