Στις 1 Μαρτίου 2022, η Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος Women TechEU , το οποίο στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας με επικεφαλής γυναίκες. Η πρόσκληση χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας για τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα καινοτομίας  του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ   «Ορίζων Ευρώπη».

Η πρωτοβουλία Women TechEU είναι μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το καθεστώς προσφέρει επιχορηγήσεις για τη στήριξη των πρώτων σταδίων της διαδικασίας καινοτομίας και της ανάπτυξης της εταιρείας, ύψους 75,000 EUR έκαστη. Προσφέρει επίσης καθοδήγηση και καθοδήγηση μέσω του προγράμματος για τη γυναικεία ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) και μέσω ευκαιριών δικτύωσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων «Women TechEU», η Mariya Gabriel, Επιτροπή Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, παρατήρησε τα εξής: «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για την επιτυχή έκβαση της πρώτης πρόσκλησης Women TechEU. Ο μεγάλος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων επιβεβαιώνει την ανάγκη οι γυναίκες στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας να λάβουν στήριξη για τις επιχειρήσεις τους σε πρώιμο και πιο επικίνδυνο στάδιο. Θα βοηθήσουμε αυτές τις 50 εταιρείες που διευθύνονται από γυναίκες με ευκαιρίες χρηματοδότησης, καθοδήγησης και δικτύωσης και θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό το 2022.»

Η Επιτροπή θα στηρίξει μια πρώτη ομάδα 50 εταιρειών με επικεφαλής γυναίκες από 15 διαφορετικές χώρες, κατόπιν ανεξάρτητης αξιολόγησης. Τα έργα θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2022 και αναμένεται να διαρκέσουν από 6 έως 12 μήνες. Οι επιτυχημένες εταιρείες έχουν αναπτύξει πρωτοποριακές και ανατρεπτικές καινοτομίες, σε διάφορους τομείς, από την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου έως τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των εκπομπών μεθανίου. Αφορούν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ), για παράδειγμα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, τη διεύρυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και τη χειραφέτηση των γυναικών.

Μετά την τεράστια αντίδραση στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα, η Επιτροπή θα ανανεώσει το πρόγραμμα Women TechEU το 2022. Ο προϋπολογισμός για την επόμενη πρόσκληση θα αυξηθεί σε 10 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν περίπου 130 εταιρείες. Η δεύτερη αυτή πρόσκληση θα δημοσιευτεί το 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσκλήσεις «Women TechEU», μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Αναδημοσίευση Commission selects first 50 women-led companies to boost deep tech innovation in Europe ,  δημιουργήθηκε από Niamh Thornton.

 

Μετάφραση είδησης μέσω Digital Europe eTranslation, εργαλείο αυτόματης μετάφρασης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση

  • Τεχνητή νοημοσύνη
  • Κυβερνοασφάλεια
  • Διαδίκτυο των πραγμάτων
  • Blockchain
  • Ρομποτική
  • Μηχανική Μάθηση
  • Λογισμικό

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων

  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ

Γεωγραφικό Πεδίο/ Χώρα

  • Ευρωπαϊκή Ένωση

Είδος πρωτοβουλίας

Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ