Η Έκθεση European Innovation Scoreboard (EIS) 2025, που δημοσιεύθηκε σήμερα με αναθεωρημένο πλαίσιο αξιολόγησης σε σχέση με προηγούμενα έτη, συγκαταλέγει την Κύπρο στην κατηγορία των Moderate Innovators, με συνολική βελτίωση κατά 17,6% σε σύγκριση με το 2018, επίδοση που την κατατάσσει τέταρτη καλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) για την περίοδο από το 2018 έως σήμερα.
Σημειώνεται ότι η Κύπρος συνεχίζει να καταγράφει υψηλές επιδόσεις στην κατηγορία «Ελκυστικό Ερευνητικό Οικοσύστημα», βάσει δεικτών όπως η υψηλού επιπέδου έρευνα και επιστημονικές δημοσιεύσεις, οι συνδημοσιεύσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η αυξητική τάση στην προσέλκυση ταλέντου από το εξωτερικό.
Η υιοθέτηση νέου πλαισίου αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επηρέασε τη συνολική θέση της Κύπρου. Συγκεκριμένα, στο νέο πλαίσιο αφαιρέθηκαν δείκτες, στους οποίους η χώρα κατέγραφε διαχρονικά υψηλές επιδόσεις –όπως ο δείκτης απασχόλησης σε τομείς υψηλής γνώσης και ο δείκτης ευρυζωνικής διείσδυσης– και αντικαταστάθηκαν με νέους, οι οποίοι εστιάζουν σε τομείς που αποτελούν προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη, όπως οι εισαγωγές τεχνολογίας από χώρες εκτός ΕΕ και η περιβαλλοντική αποδοτικότητα της παραγωγής.
Μείωση καταγράφεται σε σειρά δεικτών που βασίζονται στην Έρευνα Community Innovation Survey (CIS) που διεξάγει η Στατιστική Υπηρεσία και σχετίζονται με την υιοθέτηση καινοτομίας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εργοδότηση σε καινοτόμες επιχειρήσεις, καθώς και τη δικτύωση μεταξύ επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών λόγω διαφοροποίησης στη μεθοδολογία μέτρησης και διαμόρφωσης του δείγματος. Μείωση παρατηρείται επίσης στις επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου (Venture Capital), κάτι που ακολουθεί τη διεθνή τάση. Η πρόσφατη λειτουργία του Κυπριακού Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Cyprus Equity Fund) με κρατική υποστήριξη, καθώς επίσης και τα πρώτα προγράμματα μικτής χρηματοδότησης του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις επιδόσεις της χώρας στον τομέα της πρόσβασης σε επενδυτικά κεφάλαια.
Αυτές οι προσαρμογές στη μεθοδολογική προσέγγιση και στα χρονολογικά δεδομένα αναδεικνύουν νέες προτεραιότητες και ευκαιρίες βελτίωσης για το κυπριακό οικοσύστημα καινοτομίας, που ήδη βρίσκεται σε πορεία προσαρμογής και ενίσχυσης.
Το Υφυπουργείο παραμένει προσηλωμένο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και στη συνεχή πρόοδο μέσω της ανάπτυξης ενός ισχυρού οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας. Τα αποτελέσματα της έκθεσης θα μελετηθούν διεξοδικά, με στόχο να αξιοποιηθούν πλήρως οι θετικές επιδόσεις, να αναδειχθούν οι τομείς με περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και να σχεδιαστούν στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ενδυναμώσουν τη θέση της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χάρτη της καινοτομίας.
(ΓΣ/KA)
Αναδημοσίευση από Yφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής(DMRID)