Το έργο «Δεξιότητες για βιώσιμες θέσεις εργασίας στο Κόσοβο» είναι μια κοινή πρωτοβουλία μεταξύ του Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Λουξεμβούργου (LuxDev) και του Οργανισμού Απασχόλησης της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου (APRK). Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) στο Κόσοβο, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν καλύτερα οι δεξιότητες των εργαζομένων με τις απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Ανταποκρινόμενο σε μια προσδιορισμένη και καθοριστική ανάγκη για βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, το παρόν σχέδιο επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που διδάσκονται στα εκπαιδευτικά συστήματα και εκείνων που απαιτούνται από τους τοπικούς εργοδότες.
Κύριοι σκοποί και στόχοι
Ένας από τους κύριους στόχους του σχεδίου είναι η ενίσχυση της ικανότητας των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη και τη διαπίστευση νέων προγραμμάτων, την επικαιροποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών, καθώς και την παροχή του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού για πρακτικά εργαστήρια. Ένας άλλος στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού, η προώθηση της διά βίου μάθησης και η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών σε μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης και κατάρτισης.
Οι δραστηριότητες των έργων επικεντρώνονται σε 4 τομείς προτεραιότητας ή τομείς: 1) τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), 2) ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση, 3) μεταποίηση τροφίμων και 4) κατεργασία ξύλου.
Οι δραστηριότητες του εν λόγω έργου υλοποιούνται σε περίοδο 25 μηνών, με ειδικά ορόσημα που έχουν προγραμματιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια έως το τέλος Μαρτίου 2025. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη στήριξη εργαστηρίων επεξεργασίας τροφίμων στην Peja, τη μετάβαση από ένα προφίλ εγκαταστάτη ηλεκτρικής ενέργειας σε ειδικό εργαστήριο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Μιτρόβιτσα, καθώς και τη βελτίωση της κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες μέσω μιας νέας διαδικτυακής πύλης και πίνακα εργαλείων στον ιστότοπο του Οργανισμού Απασχόλησης για τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου (APRK). Οι προσπάθειες αυτές καταδεικνύουν τη δέσμευση των κυβερνήσεων τόσο στο Κόσοβο όσο και στο Λουξεμβούργο να συμβάλουν στη δημιουργία ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στο Κόσοβο και, τελικά, να προωθήσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Αποτελούν επίσης ένδειξη αποτελεσματικής διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ χωρών με πιο προηγμένες ψηφιακές ικανότητες και χωρών που χρειάζονται ώθηση για τη γεφύρωση του χάσματος.
Γιατί πρόκειται για ορθή πρακτική;
Το έργο συμβάλλει άμεσα στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μέσω της στήριξης της καινοτομίας, της συμμετοχικότητας και της κοινωνικής ανάπτυξης, της φαντασίας (και ταυτόχρονα της προσπάθειας) για ένα πιο πράσινο Κόσοβο. Ο ειδικός στόχος του σχεδίου είναι η βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους και τις γυναίκες, μέσω της ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας — και, ως εκ τούτου, έχει υψηλή βαθμολογία σε πτυχές όπως η συμμετοχικότητα, η συνάφεια και η προσβασιμότητα (με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες).
Αναγνώριση της άτυπης μάθησης για τη γεφύρωση των κενών της αγοράς εργασίας
Μια σημαντική πτυχή της πρωτοβουλίας αυτής είναι η υποστήριξη του συστήματος βεβαίωσης εμπειρίας (ΡΑΕ). Το σύστημα αυτό επιτρέπει στα άτομα να αποκτούν επίσημη αναγνώριση των δεξιοτήτων και των γνώσεων που έχουν αποκτηθεί εκτός των παραδοσιακών εκπαιδευτικών πλαισίων. Η αναγνώριση αυτή αποσκοπεί στην προώθηση των υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της παροχής ΕΕΚ στο Κόσοβο. Διευκολύνοντας την αναγνώριση των δεξιοτήτων που αποκτώνται εκτός των αρμοδιοτήτων της τυπικής εκπαίδευσης, το σχέδιο ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ένταξη των εργαζομένων στην επίσημη αγορά εργασίας, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και στη βελτίωση της κοινωνικής κινητικότητας.
Συνένωση δυνάμεων σε όλες τις χώρες για την ενίσχυση των δεξιοτήτων
Οι «δεξιότητες για βιώσιμες θέσεις εργασίας στο Κόσοβο» αποτελούν βασική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου, με στόχο τη μείωση του χάσματος μεταξύ της εκπαίδευσης και των αναγκών της αγοράς εργασίας, στηρίζοντας παράλληλα την αναγνώριση των δεξιοτήτων που αποκτώνται εκτός των επίσημων εκπαιδευτικών συστημάτων. Το σχέδιο αυτό καταδεικνύει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης, καθώς και της αριστείας στην προώθηση της επαγγελματικής ανάπτυξης ως κρίσιμης προϋπόθεσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σταθερότητα. Τα αποτελέσματα αυτού του σχεδίου αναμένεται όχι μόνο να βελτιώσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και να συμβάλουν σε μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική οικονομία μακροπρόθεσμα.
Μετάφραση Καλής Πρακτικής μέσω Digital Europe eTranslation