Τον Δεκέμβριο του 18, η (Ένωση Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών της Λετονίας (LIKTA) διοργάνωσε σεμινάριο ανταλλαγής εμπειριών, στο πλαίσιο του οποίου εταίροι του λετονικού εθνικού συνασπισμού για τις ψηφιακές δεξιότητες επανεξέτασαν τα επιτεύγματά τους το 2024 και κοινοποίησαν τα σχέδιά τους για το 2025.
Το σεμινάριο εγκαινιάστηκε από το μέλος του συμβουλίου της LIKTA και τη συντονίστρια του ΕΣΕ ψηφιακών δεξιοτήτων της Λετονίας Māra Jākobsone, επισημαίνοντας τα αποτελέσματα του έργου του λετονικού εθνικού συνασπισμού ψηφιακών δεξιοτήτων το 2024, καθώς και τις προτεραιότητες και τις προγραμματισμένες δραστηριότητες στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων για το επόμενο έτος.
Οι εταίροι της κοινότητας ψηφιακών δεξιοτήτων μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τα σχέδιά τους για το 2025 στους ακόλουθους τομείς:
- «Εκπαίδευση ενηλίκων — γιατί μαθαίνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής;», Signe Briťe, προϊσταμένη του τμήματος υλοποίησης έργων του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών.
- «Τρέχουσες τάσεις στην απασχόληση», Evita Simsone, διευθύντρια του Κρατικού Οργανισμού Απασχόλησης.
- «Digital waste — how we not can it it?» (Ψηφιακά απόβλητα — πώς δεν μπορούμε να τα αυξήσουμε;), Vineta Sprugaine, επικεφαλής εταιρικών επικοινωνιών στο Κρατικό Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης και Τηλεόρασης της Λετονίας.
- «Κυβερνοασφάλεια στη Λετονία: απειλές, προκλήσεις και ενίσχυση της ανθεκτικότητας», Dana Ludviga, αναλύτρια ασφάλειας συστημάτων πληροφοριών στο CERT.LV.
- «Μελλοντικές ψηφιακές δεξιότητες — τι προσδοκούν οι εργοδότες;», κ. risa Zvagule, εμπειρογνώμονας της ομάδας εργασίας για την εκπαίδευση του LIKTA και επικεφαλής της εταιρείας FITA
- «Digital Competence Framework for Public Administration Employees» (Πλαίσιο ψηφιακών ικανοτήτων για τους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης), Kristīne Aleksejeva, διευθυντής ανάπτυξης προγραμμάτων σπουδών της λετονικής σχολής δημόσιας διοίκησης.
- «Experience AI Education Program in Schools», Maija Katkovska. Επικεφαλής του Κέντρου Safer Internet Center της Λετονίας.
- Συνέδριο εκπαιδευτικών «Ημέρα ιδεών» τον Μάρτιο του 2025, Linda Sinka, διευθύντρια προγράμματος προπανεπιστημιακού προγράμματος της Riga Business School.
- «CISC Activities in 2025», Līga Indriksone, υπεύθυνος έργου του Κέντρου Πολιτιστικών Συστημάτων Πληροφοριών για την τεχνολογία των Πληροφοριών.
Εν κατακλείδι, η εμπειρογνώμονας του έργου LIKTA Andra Krasavina ενημέρωσε σχετικά με τις δραστηριότητες του σχεδίου Code4Europe στη Λετονία και σχετικά με τις ευρείες ευκαιρίες για την ενεργό συμμετοχή των εταίρων στην προώθηση της ψηφιακής εκπαίδευσης στη Λετονία.
Στήριξη των εκπαιδευτικών σε διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης για την αύξηση της εκπαιδευτικής τους ικανότητας:
- διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων με φυσική παρουσία και διαδικτυακά·\
- ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης με βάση την εργασία·
- διοργάνωση συναντήσεων με πανεπιστήμια και εταιρείες ΤΠΕ·
- στήριξη των παιδιών και των νέων για την προώθηση της ψηφιακής σταδιοδρομίας·
- συμμετοχή στη διοργάνωση διαγωνισμών, μαραθώνιων χάκερ και άλλων τύπων πρακτικών εκδηλώσεων·
- ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και πόρων μάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων·
- διοργάνωση εκδηλώσεων σταδιοδρομίας, ιδίως για την πρόσκληση κοριτσιών και νέων γυναικών.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και κρατικών ιδρυμάτων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εταιρειών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και περιφερειακών κέντρων κατάρτισης.
Παρουσιάσεις σεμιναρίου ανταλλαγής εμπειριών.
Το έργο Code4Europe υποστηρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HADEA), το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» (DIGITAL) αριθ. 101158834 — Code4Europe.
#codeweekeu #code4europe
Μετάφραση είδησης από Digital Europe eTranslation.