Στις 4-5 Ιουλίου 2024, οι Βρυξέλλες εξέφρασαν ενθουσιασμό για την 3η ετήσια συνεδρίαση των εθνικών συνασπισμών για τις ψηφιακές δεξιότητες και θέσεις εργασίας, η οποία διοργανώθηκε από την πλατφόρμα ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας. Πάνω από 50 συμμετέχοντες από όλη την ΕΕ συμμετείχαν στην εκδήλωση για τον εορτασμό των νικητών των ευρωπαϊκών βραβείων ψηφιακών δεξιοτήτων 2024.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εθνικοί συνασπισμοί, μέλη της κριτικής επιτροπής των ευρωπαϊκών βραβείων ψηφιακών δεξιοτήτων 2024, νικητές των βραβείων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι βασικοί παράγοντες στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας. Τη δεύτερη ημέρα, οι εκπρόσωποι των εθνικών συνασπισμών είχαν πολλή χρόνο για να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις και διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις βασικές πτυχές του έργου τους.

Εθνικοί συνασπισμοί, συναρμολογήστε!

Η ετήσια συνεδρίαση του 2024 για τους εθνικούς συνασπισμούς είχε διάφορους βασικούς στόχους. Στόχος της ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με τις τελευταίες ειδήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της πλατφόρμας ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας. Η εκδήλωση αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για τους εθνικούς συνασπισμούς να συνδεθούν, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να συζητήσουν προκλήσεις, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη λύσεων για την επίτευξη των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας.

Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στη διερεύνηση νέων τρόπων για τη συμμετοχή των εθνικών συνασπισμών στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συμμετοχή των εθνικών δικτύων τους σε διάφορες πρωτοβουλίες. Επιπλέον, επιδίωξε να βρει αποτελεσματικές μεθόδους για την προώθηση δραστηριοτήτων τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στην πλατφόρμα ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας. Μια άλλη σημαντική πτυχή της συνεδρίασης ήταν η προώθηση των συνεργατικών εργασιών μέσω των ομάδων εργασίας για την τμηματική αξιολόγηση. Αυτό έδωσε στα μέλη την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πρόοδό τους, να συγκεντρώσουν παρατηρήσεις και να βελτιώσουν τις συνεισφορές τους.

Ένα έτος σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες

Η Rehana Schwinninger-Ladak, προϊσταμένη της μονάδας «Διαδραστικές τεχνολογίες, ψηφιακή τεχνολογία για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση» της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την υποδοχή εκπροσώπων του Εθνικού Συνασπισμού στην 3η ετήσια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Ο Vitis Faure Tilgaard, υπεύθυνος πολιτικής στη ΓΔ CNECT, τόνισε τα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, επισημαίνοντας την επιτυχία του όσον αφορά την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πολιτικές για τις δεξιότητες και την πλατφόρμα ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας. Συμμερίζεται το γεγονός ότι η Επιτροπή προβαίνει επί του παρόντος σε επανεξέταση του σχεδίου δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση, παρουσιάζει τα συμπεράσματα από την πρόσφατα εγκριθείσα έκθεση του 2024 για την κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας,  και μίλησε για τις τρέχουσες και τις επικείμενες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» στο πλαίσιο των αναμενόμενων αυξήσεων της ζήτησης για προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Υποβάλετε αίτηση τώρα για το πρόγραμμα DIGITAL Europe, 7η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες! Ελέγξτε τις κύριες διαφάνειες και καταγράψτε την ημερίδα πληροφοριών.

Η Tomislava Recheva από το European Schoolnet κοινοποίησε ενημέρωση σχετικά με τα βασικά επιτεύγματα της πλατφόρμας ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας κατά το περασμένο έτος. Με περισσότερους από 12,150 χρήστες, η πλατφόρμα έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ανάδειξη των κενών τόσο στις βασικές όσο και στις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Βασικές βελτιώσεις, όπως η νέα σύσταση για το περιεχόμενο, έχουν καταστήσει την εμπειρία του χρήστη πιο εξατομικευμένη και αποτελεσματική. Οι επιτυχείς εταιρικές σχέσεις και οι εκστρατείες ενθάρρυνσης της ανάπτυξης της πλατφόρμας και αύξησαν τη συμμετοχή των χρηστών.

Η Ιωάννα Τσοτσού εξέτασε τα πρόσφατα θέματα της συνεδρίασης συντονισμού, ενώ η Mara Jakobsone τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στο πλαίσιο των εθνικών συνασπισμών. Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης πληροφορίες από τα μέλη της κριτικής επιτροπής στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ψηφιακών Δεξιοτήτων 2024  σχετικά με την προσέγγιση και τις εμπειρίες τους.

Αλεξικέραυνες: Ορθές πρακτικές των εθνικών συνασπισμών και το μέλλον

Για πρώτη φορά στην ετήσια συνεδρίαση, οι Εθνικοί Συνασπισμοί συμμετείχαν σε συνεδρία «Lightning Talk». Κάθε συνασπισμός διέθετε χρονοθυρίδα 5 λεπτών για να παρουσιάσει τα κύρια σημεία και τα κύρια επιτεύγματά του. Ο μορφότυπος αυτός παρείχε μια πλατφόρμα για την ανάδειξη των επιτυχιών και των καινοτόμων στρατηγικών τους, τον εορτασμό των επιτευγμάτων τους και την προώθηση της διασυνοριακής μάθησης, της συνεργασίας και της μεταφοράς γνώσεων. Οι συνομιλίες Lightning κάλεσαν τους εθνικούς συνασπισμούς να εξετάσουν τις προκλήσεις του παρελθόντος και να μοιραστούν τα μελλοντικά τους σχέδια, ενισχύοντας την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών.

Το διαδραστικό εργαστήριο

Μετά τις κεραυνές συνομιλίες, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε διαδραστική συνεδρία εργαστηρίου, η οποία χωρίζεται σε έξι τραπέζια με διαφορετικά θέματα.

  • Γυναίκες 4 Κυβερνοχώρος: Πώς μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των φύλων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας;
  • Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση — προκλήσεις και λύσεις (2 ομάδες)
  • Μικροδιαπιστευτήρια και προσωπικοί λογαριασμοί μάθησης (PLA)
  • Πώς μπορούν οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν την έλλειψη επαγγελματιών ΤΠΕ; (2 ομάδες)

 

Σε κάθε ομάδα ανατέθηκε το καθήκον να προσδιορίσει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετώπισε, να αναζητήσει πιθανές λύσεις και να περιγράψει συγκεκριμένες δράσεις που θα μπορούσε να αναλάβει για την εφαρμογή των λύσεων αυτών. Συντονιστές από την ομάδα της πλατφόρμας διευκόλυναν τις συζητήσεις, διασφαλίζοντας ότι οι συζητήσεις παρέμειναν σε καλό δρόμο. Εν τω μεταξύ, οι σημειωτές τεκμηρίωσαν τα βασικά σημεία και ιδέες σχετικά με ένα δομημένο συμβούλιο Miro για λόγους σαφήνειας και οργάνωσης.

Εκπρόσωποι των εθνικών συνασπισμών διαδραμάτισαν υποστηρικτικό ρόλο στον συντονισμό των συνεδριάσεων και, στη συνέχεια, παρουσίασαν τα πορίσματα και τα αποτελέσματα σε όλους τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο, διασφαλίζοντας ότι όλοι ενημερώνονται και μπορούν να συμβάλουν στα επόμενα βήματα.

Οι λύσεις μας

Για να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην κυβερνοασφάλεια, είναι σημαντικό να εισαχθούν γυναίκες μέντορες που μπορούν να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν τους σπουδαστές, να παρασχεθεί οικονομική στήριξη για την υπέρβαση των εμποδίων και να αναδειχθούν οι ποικίλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον τομέα. Η ενίσχυση της κριτικής σκέψης και η ενσωμάτωση της ΤΝ στην εκπαίδευση θα πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνο την επίδειξη των οφελών της ΤΝ στους εκπαιδευτικούς, αλλά και τη δημιουργία ομάδων εργασίας για τον καθορισμό προτύπων δεδομένων υψηλής ποιότητας. Αυτό μπορεί να συμπληρωθεί με την παροχή κατάρτισης για την ενσωμάτωση της ΤΝ στις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας. Τα μικροδιαπιστευτήρια μπορούν να προωθηθούν μέσω σαφών κατευθυντήριων γραμμών, εθνικών καρτών εισόδου και εργαστηρίων ενδιαφερόμενων μερών για τη διασφάλιση καλύτερης αναγνώρισης και κατανόησης.

Για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ΤΠΕ, η νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει τις ψηφιακές υποδομές και την έρευνα, καθιστώντας παράλληλα τους τομείς STEM πιο ελκυστικούς μέσω της αναγνώρισης και των ευέλικτων συνθηκών εργασίας. Η προσφορά πρακτικών μαθημάτων και η προώθηση ισχυρών εταιρικών σχέσεων μεταξύ πανεπιστημίων, παρόχων κατάρτισης και εταιρειών ΤΠ μπορούν να στηρίξουν περαιτέρω αυτόν τον στόχο. Επιπλέον, η αναγνώριση μη τυπικών προσόντων, όπως οι πιστοποιήσεις βάσει εμπειρίας, και η ευθυγράμμιση των εθνικών πλαισίων με τα πρότυπα της ΕΕ μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις διαδικασίες πρόσληψης και την επαγγελματική κινητικότητα εντός του τομέα.

Εθνικοί συνασπισμοί και συνεδρίαση δικτύωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κατά τη δεύτερη ημέρα της ετήσιας συνεδρίασης, στις 5 Ιουλίου, εκπρόσωποι του Εθνικού Συνασπισμού συγκέντρωσαν από κοινού με υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια συνεδρία δικτύωσης. Τα βασικά σημεία της συζήτησης ήταν τα εξής: Ρόλος και αναγνώριση των εθνικών συνασπισμών σε επίπεδο κρατών μελών και ΕΕ, δραστηριότητες για την ανάπτυξη του δικτύου DSJP για τους εθνικούς συνασπισμούς, προτάσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης ψηφιακών δεξιοτήτων, την υποβολή εκθέσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ.

Σας ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση των ετήσιων εθνικών συνασπισμών για τις ψηφιακές δεξιότητες και θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες. Μαζί, κάνουμε σημαντικά βήματα όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες σε ολόκληρη την ΕΕ και προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτού του σημαντικού έργου!

 

Αναδημοσίευση Highlights from the Annual meeting of the National Coalitions for Digital Skills and Jobs δημιουργήθηκε από Ginevra Santini.

 

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση

  • Τεχνητή νοημοσύνη
  • Κυβερνοασφάλεια
  • Διαδίκτυο των πραγμάτων
  • Μεγάλα Δεδομένα
  • Blockchain
  • Ρομποτική
  • Επαυξημένη πραγματικότητα
  • Εικονική πραγματικότητα
  • Υπολογιστική Υψηλής Απόδοσης
  • Μηχανική Μάθηση
  • Cloud Computing
  • 5G
  • Τηλεπικοινωνίες
  • WiFi
  • Κβαντική Υπολογιστική
  • Λογισμικό
  • Ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές
  • Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών
  • Μικροηλεκτρονική
  • Ψηφιακές δεξιότητες
  • Robotic process automation
  • Edge computing
  • Digital transformation
  • Cyber Skills Academy

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων

  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ

Γεωγραφικό Πεδίο/ Χώρα

  • Ευρωπαϊκή Ένωση

Είδος πρωτοβουλίας

Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ