Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 21 Ιουνίου 2022 τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων «Women TechEU», η οποία θα είναι ανοικτή έως τις 4 Οκτωβρίου 2022, ώρα 17: 00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Φέτος, η Επιτροπή αυξάνει τον προϋπολογισμό σε 10 εκατ. EUR με στόχο τη χρηματοδότηση έως και 130 νεοφυών επιχειρήσεων υπερπροηγμένης τεχνολογίας, μετά τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα του πρώτου πιλοτικού προγράμματος το 2021.

Η πρωτοβουλία Women TechEU  είναι μία από τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες της ΕΕ που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση και την ενίσχυση της γυναικείας ηγεσίας στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου βραβείου της ΕΕ για τις γυναίκες που καινοτομούν  και του νέου προγράμματος του ΕΣΚ για τη γυναικεία ηγεσία . Η Women TechEU στηρίζει επίσης νεοφυείς επιχειρήσεις που ιδρύονται από γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της πλέον ευάλωτης φάσης της ανάπτυξης της εταιρείας τους. Εκτός από επιχορήγηση ύψους 75 000 EUR, οι φιναλίστ λαμβάνουν επίσης καθοδήγηση και καθοδήγηση για την ηγεσία, τη διεθνοποίηση, την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων, τη στρατηγική υλοποίησης, την είσοδο στην αγορά, τη χρηματοδότηση, τη διαπραγμάτευση με επενδυτές και πολλά άλλα μέσω του προγράμματος του ΕΣΚ για τη γυναικεία ηγεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε: «Η ανταπόκριση στο πρώτο πιλοτικό έργο ήταν πολύ θετική, αφού λάβαμε σχεδόν 400 αιτήσεις από όλη την ΕΕ και από τις συνδεδεμένες χώρες. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που σήμερα στηρίζουμε 50 φιλόδοξες εταιρείες, των οποίων ηγούνται γυναίκες, από 16 χώρες. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας και να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να αξιοποιήσουν το πραγματικό δυναμικό τους. Οι εταιρείες υπερπροηγμένης τεχνολογίας που διοικούνται από γυναίκες θα πρέπει να οικοδομήσουν το DNA καινοτομίας της ΕΕ και φέτος θα στηρίξουμε ακόμη περισσότερες από αυτές».

Επιπλέον, το πρόγραμμα Women TechEU στηρίζει τις γυναίκες ως φορείς λήψης αποφάσεων και ηγέτες στους αντίστοιχους τομείς τους. Η μόχλευση της θέσης τους στον επενδυτικό κλάδο, όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται, είναι ο στόχος χρηματοδότησης της Επιτροπής. Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εργασίας του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα καινοτομίας (ΕΣΚ).

Εν ολίγοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να οικοδομήσει ένα πιο δίκαιο και ακμάζον ευρωπαϊκό οικοσύστημα υπερπροηγμένης τεχνολογίας, βοηθώντας τις επιχειρήσεις που ιδρύονται από γυναίκες.

Οι επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25 % του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων του συνασπισμού, με τρέχουσα αποτίμηση ύψους 700 δισ. EUR. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται δυσανάλογα σε αυτόν τον τομέα. Επί του παρόντος, λιγότερο από το 15 % των νεοφυών επιχειρήσεων δημιουργούνται ή συνιδρύονται από γυναίκες (και μόνο το 6 % από ομάδες μόνο γυναικών), ενώ οι γυναίκες λαμβάνουν μόνο το 10 % των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστες επενδύσεις κεφαλαίου σε επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Μόνο το 5 % των επιχειρηματικών κεφαλαίων διατίθεται σε ομάδες μεικτών φύλων και μόνο το 2 % σε ομάδες γυναικών.

© Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Αναδημοσίευση Women TechEU 2022: call for proposals, δημιουργήθηκε από Federica Tondo

Μετάφραση είδησης μέσω Digital Europe eTranslation, εργαλείο αυτόματης μετάφρασης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύνδεσμος ιστοσελίδας

Women TechEU 2022: call for proposals

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση

  • Τεχνητή νοημοσύνη
  • Κυβερνοασφάλεια
  • Blockchain
  • Λογισμικό
  • Μικροηλεκτρονική
  • Ψηφιακές δεξιότητες

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων

  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ

Γεωγραφικό Πεδίο/ Χώρα

  • Ευρωπαϊκή Ένωση

Είδος πρωτοβουλίας

Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ